Volledig scherm
PREMIUM
Hennie Bongers uit Grave en Liesbeth van Heeswijk van Liberaal Land van Cuijk. © dg

Een nieuwe partij in de raad van Grave, kiezersbedrog of volgens de regeltjes?

GRAVE  - Doordat Hennie Bongers zich heeft aangesloten bij Liberaal Land van Cuijk komt die partij zonder in maart van dit jaar mee te hebben gedaan aan de verkiezingen toch in de gemeenteraad van Grave. Mag dat zomaar?

Mag een partij die niet aan de verkiezingen heeft meegedaan toch plek krijgen in de gemeenteraad?
Marcel Boogers, professor lokaal en regionaal bestuur aan de Universiteit van Twente: ,,Ja, dat mag. De Kieswet staat het niet in de weg. Een gemeenteraadslid wordt persoonlijk gekozen en heeft als zodanig een persoonlijk mandaat.’’ Raadsgriffier Rian Swinkels: ,,We hebben het uitgezocht en in het Reglement van Orde van de gemeente Grave staat nergens dat het niet zou mogen. In artikel 7 staat alleen dat het zo spoedig mogelijk gemeld moet worden bij de voorzitter van de kiescommissie en dat de naam moet voldoen aan de eisen van de Kieswet. In het geval van Hennie Bongers is aan beide eisen voldaan.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland