Volledig scherm
Het aanleggen van Glasvezel is ook in Cuijk begonnen. © Ed van Alem

Eindejaarscadeau in Escharen: glasvezel wordt vanaf december aangelegd

ESCHAREN - Nooit meer een laadscherm op Netflix. Nooit meer bufferen bij een YouTube-filmpje. Binnenkort is dit allemaal verleden tijd in Escharen. Vanaf 12 december starten hier de werkzaamheden voor glasvezelkabel. 

Het snelle-internetverhaal begon in 2016. Aannemers waren enthousiast, wethouders konden niet wachten. De inwoners van Grave? Die waren wat minder enthousiast. Vooral in het centrum was er weinig animo.

In Grave wilde maar 17 procent glasvezel en de aanmelddrempel was 43 procent. ,,Daar wordt kennelijk de noodzaak niet zo gevoeld. In de kleinere dorpen en op het platteland is de animo veel hoger. In een fiks aantal kleine kernen hebben we de 40 procent al lang gehaald’’, meldde Frans van Schayik, bestuurslid van de coöperatie LvCNet in 2016.

‘Zien eten, doet eten’

Er brak een tijd van grote onzekerheid aan. Er waren niet genoeg aanmeldingen. In 2018 werd de knoop doorgehakt. Glasvezel komt er. En het werkt.  ‘Zien eten, doet eten’, aldus de initiatiefnemers van de glasvezelaanleg E-fiber, waarmee vorig jaar maart in het Land van Cuijk is begonnen.

Nu is de gemeente Grave aan de beurt. Eerst Escharen. ,,Het buitengebied heeft het slechtste bereik en glasvezel dus het hardst nodig’’, zegt wethouder Anja Henisch. De komende maanden volgen de andere dorpen; Velp en Gassel. Uiteindelijk is ook het centrum van Grave aan de beurt. ,,Eind juni 2020 is het klaar. Dan kan iedereen in de gemeente snel internetten.’’ 

Geheel Land van Cuijk

Na Grave volgt Mill en Sint Hubert. Zij krijgen ook glasvezel, waarschijnlijk voor de zomer. Hierna kan iedereen van Sint Anthonis tot Grave en Gennep razend snel online winkelen, video’s kijken en facebooken. 

Maasland