Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Fysieke opiniepeiling over toekomst van Grave waarschijnlijk uitgesteld

GRAVE - De fysieke opiniepeiling over de toekomst in Grave gaat niet door. Deze zou 14 mei plaatsvinden, maar de fractievoorzitters uit de raad vinden dit niet verantwoord. Een digitale opiniepeiling behoort nog wel tot een van de mogelijkheden.

Op 14 mei zouden de inwoners gaan stemmen over de toekomst van Grave. Blijft de stad zelfstandig ja of nee? Deze opiniepeiling zou verlopen zoals elke verkiezing in Nederland: met een stempas naar het stemlokaal en hier met een rood potlood het gewenste bolletje inkleuren. 

In theorie zou dit op 14 mei ook gewoon kunnen. De huidige coronamaatregelen gelden tot 28 april. Toch hebben de fractievoorzitters deze week tijdens een digitale commissievergadering besloten om een fysieke opiniepeiling niet door te laten gaan. 

Officieel mag alleen de raad dit soort knopen doorhakken. De opiniepeiling is dus niet helemaal van de baan. Toch gaat de gemeente al wel de drukkerij afbellen. Deze zorgt voor het afdrukken van de stembiljetten. De kans is dus klein dat de stemlokalen op 14 mei opengaan. Wel is er nog de optie om een digitale volksraadpleging te houden.  

De eerstvolgende raadsvergadering staat gepland op 9 april. Dan wordt het verdere vervolg besproken. 

Grave zelfstandig?

Er waren drie raadsvergaderingen nodig om een datum voor de opiniepeiling te kiezen. Want 14 mei is eigenlijk te laat.

Tenminste, als Grave op 1 januari 2022 wil aansluiten bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Alleen via een zogeheten zienswijze kan hier nog verandering in komen. Dit betekent dat het Land van Cuijk alle plannen moet wijzigen, zodat Grave er in geschreven kan worden. Het bijschrijven van Grave kan alleen gebeuren met toestemming van de minister. En het is nog onduidelijk of deze toestemming er komt. Als deze er niet komt, blijft Grave zelfstandig tot 2026.

Maasland