Volledig scherm
Rijkswaterstaat begon deze week met het herstel in Grave. © Ed van Alem

Gebogen jukken verwijderd, herstel stuw bij Grave begonnen

GRAVE - Rijkswaterstaat heeft deze week de verbogen jukken van de stuw bij Grave verwijderd. De stalen constructie onder de John S. Thompsonbrug kreeg eind december een gigantische klap te verwerken toen in zeer dichte mist een tanker met benzeener doorheen voer. Het weghalen van de jukken is een eerste zichtbare stap van de reparatiewerkzaamheden aan de stuw.

De afgelopen weken deed Rijkswaterstaat al voorwerk en onderwaterinspecties.

Herstel
Nadat de stuw kapotgevaren was, en de Maas en het Maas-Waalkanaal goeddeels leeggelopen waren, werd eerst een tijdelijke dam aangelegd om de waterstand te herstellen. Nu richt Rijkswaterstaat zich volledig op het structurele herstel van de stuw.

Inmiddels is scheepvaart op de Maas alweer enkele weken mogelijk, waardoor Rijkswaterstaat zich nu volledig op het herstellen van de stuw kan richten. De werkzaamheden gaan naar verwachting een half jaar duren, maar Rijkswaterstaat heeft zich tot het volgende hoogwaterseizoen, dat start op 1 oktober, de tijd gegeven om de stuw in oude staat terug te brengen.

Mist
De Maria Valentine voer op 28 december, in het donker en in zeer dichte mist, dwars door de stuw bij Grave. Het schip donderde drie meter naar beneden, maar bleef wonderwel heel. Door het leeglopen van de Maas en het Maas-Waalkanaal liepen vele bedrijven en woonbooteigenaren schade op. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu maakte deze week bekend dat er geen fonds vanuit de overheid wordt ingesteld om de gedupeerden tegemoet te komen.

Volledig scherm
De herstelwerkzaamheden aan de stuw bij Grave zijn in volle gang. © Ed van Alem
Volledig scherm
Een van de kapotte jukken van de stuw. © Ed van Alem

Maasland