Volledig scherm
De gedeputeerden Henri Swinkels (tweede van links) en Bert Pauli (rechts) passeren de Blauwe Sluis in Gewande samen met Arnoud-Jan Bijsterveld en Dieke Wesselingh. © Wim Holleman

Gedeputeerde bereikt Oss op weg naar Grave in 200 km lange tocht

BERGEN  OP ZOOM/ GRAVE - De Zuiderwaterlinie wordt langzaam maar zeker steeds bekender bij het publiek. De linie met vestingstadjes en forten met een impuls geven aan de recreatie aan de Brabantse kant van de Maas. Gedeputeerde Henri Swinkels loopt de 200 kilometer van Bergen op Zoom naar Grave. 

In Empel stond een tempel. Er is nou niks meer van te zien. Alleen een bord met daarop een tekening van hoe het Romeinse gebouw er uit moeten hebben gezien. Jammer, vindt gedeputeerde Henri Swinkels. ,,Je wilt op zo'n wandeling toch zoveel mogelijk meekrijgen van wat de Maas als natuurlijke grens in de loop der eeuwen aan verhalen heeft voortgebracht." Nadat hij de QR-code op het bord heeft gescand leest hij op zijn telefoon dat een stichting bezig is om de tempel nog wat meer aan de vergetelheid te onttrekken. Er komt op deze plek iets wat het verdwenen gebouw 'meer beleefbaar' maakt.  

Parels

De wandelaars gaan voort in oostelijke richting. Weldra bereiken ze de onzichtbare  gemeentegrens van Oss. Voor Swinkels is dit de dertiende etappe in zijn voettocht van Bergen op Zoom naar Grave. Niet toevallig is dit de lange route langs de Maas die sinds paar jaar gepromoot wordt als de Zuiderwaterlinie. De Hollanders bedachten dit langgerekte verdedigingswerk van vestingen, forten en waterbuffers om aanvallen van Spanjaarden en Fransen af te weren. Tegenwoordig herinneren vooral de vestingsteden en stadjes langs de Maas aan deze functie. Veel van deze plaatsen mogen zich in een toenemende belangstelling van recreanten verheugen. Toch zou het goed zijn als bezoekers daarbij ook dat grotere verhaal zouden leren kennen, vindt Swinkels. Al was het alleen maar om het hele gebied naar een Europees niveau van toerisme te kunnen tillen. ,,Daarom willen we van al die mooie parels langs de Maas een snoer rijgen." 

Economisch belang

Een snoer rijgen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Want Grave, Ravenstein en Megen: daar kun je nog wel een verband voor bedenken. Maar Willemstad, Steenbergen en Bergen op Zoom liggen toch echt in een ander deel van Nederland. ,,Het gaat niet om de afstand, maar om het samenhangende verhaal. We willen ook juist dat mensen dit gebied niet even doorfietsen en weer vertrekken, maar dat ze ervoor kiezen enkele dagen in Brabant te blijven." Dat laatste is vooral ook van economisch belang. Geen wonder dus dat collega-gedeputeerde Bert Pauli ervoor heeft gekozen vandaag een stukje mee te lopen. ,,Als provincie moeten we stimuleren dat er een goede infrastructuur  ontstaat voor meer toerisme langs de Maas. Je ziet het ook bij de Efteling en de Beekse Bergen:  aanbod zorgt voor vraag." 

En zo passeren de wandelaars het Maximakanaal, Gewande en 't Wild. Onderweg leren de gedeputeerden van alles over de geschiedenis van het gebied uit de monden van Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar Cultuur in Brabant, en Dieke Wesselingh, hoofd erfgoed van de gemeente Den Bosch. Op 16 september loopt Swinkels het laatste traject naar Grave en opent bij aankomst de lange wandelroute van 200 kilometer langs de Zuiderwaterlinie. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verdachten illegale vogelhandel uit Beugen, Heijen, Boxmeer, Oeffelt en Milsbeek blijven ontkennen

    Verdachten illegale vogelhan­del uit Beugen, Heijen, Boxmeer, Oeffelt en Milsbeek blijven ontkennen

    DEN BOSCH / BOXMEER - De verdachten van het illegaal vangen, verhandelen en kopen van beschermde vogels in Beugen, Heijen, Boxmeer, Oeffelt en Milsbeek in 2014, ontkenden deze week bij het gerechtshof in Den Bosch fel dat ze iets verkeerd hadden gedaan. ,,Ik heb bekennende verklaringen onder druk afgelegd”, stelde een 59-jarige man uit Afferden. De rechtbank had hem een celstraf van 8 maanden opgelegd, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

Maasland