De Elisabethstraat in Grave.
Volledig scherm
De Elisabethstraat in Grave. © Theo Peeters

Grave blij met voorgenomen vrachtwagenheffing: ‘Past in streven ze te weren op Elisabethstraat’

GRAVE - Vrachtwagenheffing op provinciale wegen waar mogelijk meer vrachtverkeer komt wanneer op de Nederlandse snelwegen met tolheffen wordt begonnen: in Grave zijn ze er blij mee. De vrachtwagenheffing staat niet alleen gepland voor het traject Oss-Grave (N324), zo zegt wethouder Ben Peters van Grave. Ook voor het stuk van Cuijk naar Grave, de N321, wordt mogelijk een dergelijke heffing ingevoerd. 

,,En dat past prima in ons streven om vrachtwagens te weren op de Sint Elisabethstraat (de N321 midden in Grave, red.)”, antwoordt Peters op vragen van Roland Eijbersen (CDA).

Opgetogen

Quote

Het was al langer de wens van de raad om vrachtwa­gens te weren op de N321

,,Toen de provincie ons benaderde over de tolheffing, hebben we deze twee wegen direct aangedragen. Dat ze nu in de planning zijn opgenomen, daarover zijn we zeer opgetogen. Het was al langer de wens van de raad om vrachtwagens te weren op de N321.”

In Grave wordt al lang geklaagd over het door de Sint Elisabethstraat denderende vrachtverkeer. Aanwonenden vinden de weg te smal voor het zware verkeer. Daarbij ontstaan er scheuren in muren van woningen aan die doorgaande weg.

Minister Van Nieuwenhuizen

De vrachtwagenheffing is in principe bedoeld voor de Nederlandse snelwegen. Vrachtwagens zwaarder dan 3500 kilo moeten een tarief gaan betalen. De hoogte van dat tarief moet nog worden bepaald.

In beperkte mate worden provinciale wegen ook in het netwerk opgenomen. Dat gebeurt wanneer verwacht wordt dat verkeer sluiproutes gaat nemen. De feitelijke invoering van de heffing zal volgens planning in 2023 kunnen plaatsvinden. Het kabinet heeft op voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat ingestemd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland