Grave houdt opiniepeiling over toekomst, maar wel pas over een paar jaar

GRAVE - Inwoners van de gemeente Grave mogen stemmen over de toekomst van Grave: er komt een nieuwe opiniepeiling. Maar waarschijnlijk wel pas tijdens de verkiezingen. ‘Dit om alle inwoners beter te informeren, meer tijd te krijgen om verschillende fusieopties te bekijken en een hoog opkomstpercentage te garanderen’, aldus coalitiepartijen CDA en LPG.

Volledig scherm
De naam van de toekomstige fusiegemeente wordt Land van Cuijk. De gemeente waar Grave zich mogelijk bij aansluit. © Rudi Gerrits / De Gelderlander

,,Het lijkt wel alsof ik bij een vergadering over de Brexit ben. Alleen Burgemeester Lex Roolvink hoeft geen ‘order’ te roepen’’, zegt Marion Wierda (D66). Het plan voor een opiniepeiling  over de toekomst van Grave zorgt dinsdagavond voor een lange discussie.

Dat mensen uit de gemeente Grave mogen stemmen over de toekomst van Grave, daar is iedereen het over eens. Maar waar moeten ze uit kiezen en op welke termijn? Als het aan de oppositiepartijen D66, VPGrave en Liberaal Land van Cuijk ligt staat iedereen zo snel mogelijk in het stemhokje.

Ook de vraagstelling is voor hen duidelijk: ‘Ik kies voor Grave als zelfstandige gemeente of Ik kies voor Grave in één gemeente met Cuijk, Boxmeer en St. Anthonis.’  De coalitie CDA en LPG is het hier niet mee eens.

Cholera of de pest

,,Wij zijn vóór de herindeling en een opiniepeiling. Maar we moeten het niet overhaasten. Het is voor de inwoners van Grave nu kiezen tussen de cholera of de pest. Er zijn nog veel meer opties dan alleen het Land van Cuijk, zoals een fusie met Landerd, Uden en misschien zelfs Oss. Dit moeten we ook aan de mensen voorleggen’’, zegt Alex van Megen (CDA). 

Het CDA neemt hiermee een standpunt in, zonder een bom onder de coalitie te leggen. LPG is voor zelfstandigheid en vindt de uitslag van de eerste opiniepeiling voldoende. In het bestuursprogramma staat: ‘De LPG en het CDA zullen in de huidige periode (2018-2022) geen voorstellen steunen die betrekking hebben op de vorming/herindeling één Land van Cuijk.’

Door de nieuw opiniepeiling uit te stellen blijft deze afspraak behouden. 

Quote

Er zijn nog veel meer opties dan alleen het Land van Cuijk, zoals een fusie met Landerd, Uden en misschien zelfs Oss.

Alex van Megen, CDA Grave

,,We hebben de opiniepeiling het liefst tijdens de verkiezingen, omdat ze zo een hoge opkomst kunnen garanderen. Dan bereiken we de mensen die niet naar bijeenkomsten komen of de raadsvergaderingen. Het is ook hun gemeente en hun stem telt net zo goed’’, zegt van Megen. 

1161 handtekeningen

De oppositie, die de nieuwe opiniepeiling bedacht, stemde tegen het plan van CDA en LPG, maar kregen geen meerderheid in de raad. Dit komt omdat VVD en Keerpunt 2010 wel voor stemde. ,,We hebben met onze handtekeningenactie 1161 handtekeningen opgehaald. Zij willen zo snel mogelijk een opiniepeiling’’, zegt Wierda. ,,Het probleem speelt nu.’’ 

Maasland