Volledig scherm
Het stadhuis in Grave. © Ed van Alem

Grave laat ‘sneltrein’ richting fusie voorbij rijden

GRAVE  - Geen grote gemeente Land van Cuijk, maar kijken of Grave zelfstandig kan blijven of met Cuijk en Mill moet fuseren. Dat is dinsdagavond besloten tijdens de gemeenteraadsvergadering in Grave. De coalitiepartijen CDA en LPG laten zich niet opjagen door het vorige week gepresenteerde plan van aanpak richting een fusie van Cuijk met Boxmeer en Sint Anthonis.

In dat plan van aanpak staat dat er op 1 januari 2022 een gefuseerde gemeente Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis moet zijn. In dat traject is er ruimte voor de gemeenten Grave en Mill om op de in gang gezette trein te stappen. ,,Een sneltrein”, zegt Marion Wierda van D66. ,,Geen stoptrein. We zullen in ieder geval mee moeten praten om straks niet alleen op het station achter te blijven.”

Complex

De situatie in complex, omdat de voorgenomen fusiepartner nu ambtelijk samenwerkt met Grave en Mill. De Cuijkse gemeenteraad moet in het eerste kwartaal van volgend jaar aangeven welke richting het op gaat: naar Boxmeer en Sint Anthonis, zoals nu is voorgenomen, of toch nog naar Grave en Mill. Dat laatste wordt door Jacques van Geest van VPGrave niet waarschijnlijk geacht. ,,Kijk naar de stemming bij de Cuijkse raadsfracties. Die gaan niet voor Grave en Mill kiezen. Daar aan vasthouden is volksverlakkerij”, beet Van Geest de twee coalitiepartijen LPG en CDA dinsdagavond toe. ,,Je moet wel doof en blind zijn om te denken dat Cuijk voor Grave en Mill zal kiezen.”

,,U kunt kennelijk in een glazen bol kijken”, zegt Astrid Bannink van LPG. ,,Volgens mij is het in Cuijk helemaal nog geen gelopen race.”

Volgens Van Geest kiest Grave nu feitelijk voor zelfstandigheid en zal de ingeslagen weg voor Grave financieel slecht uitpakken. ,,Om zelf een compleet ambtelijk apparaat op te tuigen, is niet te betalen. En inhuren van ambtelijke capaciteit ook niet.”

Grave houdt op aandringen van de coalitiepartners daarom vast aan een onderzoek naar de voor- en nadelen van het zelfstandig blijven. De resultaten daarvan moeten voor 1 april volgend jaar bekend zijn. Later, eind mei, moet er dan, als dat nog zin heeft, een opiniepeiling volgen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland