Volledig scherm
Rick Joosten en Astrid Bannink van de LPG na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar. LPG zei zich in te zullen zetten voor een zelfstandig Grave. © Ed van Alem

Grave stelt peiling over gemeentelijke herindeling uit

GRAVE - Een opiniepeiling onder de inwoners van Grave met de vraag wel of geen gemeentelijke herindeling gaat niet door. De geplande peiling voor 23 mei, gelijk met de Europese verkiezingen, heeft volgens de gemeenteraad nu geen zin.

De gemeenteraad van Cuijk is immers inmiddels de weg ingeslagen naar een fusie met Boxmeer en Sint Anthonis. ‘Hierdoor is de optie om te komen tot een herindeling van Grave met Cuijk en Mill nagenoeg van de baan’, concluderen de twee coalitiepartijen CDA en LPG in een gezamenlijke verklaring. ‘Deze beslissing van Cuijk heeft er toe geleid dat we vooralsnog geen opiniepeiling onder de inwoners met de vraag ‘zelfstandig blijven of een herindeling met Cuijk en Mill’ overwegen.

Maar de twee partijen houden zich vast aan een strohalm. ‘Zolang in Cuijk nog geen onomkeerbare beslissing is genomen, volgen wij de ontwikkelingen nauwgezet en laten we de deur voor de gemeente Cuijk open staan.’ De meerderheid van de gemeenteraad in Mill staat ook op dat standpunt.

In een eerdere opiniepeiling had ruim 42 procent aangegeven voor een zelfstandige gemeente Grave te zijn. Maar 56,2 procent was voor een andere vorm van gemeentelijke herindeling: 22,9 procent voor één gemeente Land van Cuijk en 33,3 procent voor een fusie met Mill en Cuijk. 

In een onlangs gehouden onderzoek door PricewaterhouseCoopers wordt geconcludeerd dat Grave zelfstandig zou kunnen blijven, maar dat in dat geval ambtelijke taken moeten worden ingehuurd. Nu heeft Grave een ambtelijk apparaat samen met Mill en Cuijk. Of dat in stand blijft is onzeker.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland