Volledig scherm
Drukte aan het begin van de avond bij stembureau Myllesweerd in Mill tijdens de opiniepeiling op 23 januari 2020. © Ed van Alem

Grave vermoedelijk eerder naar stembus voor opiniepeiling over toekomst

GRAVE - Na de opiniepeiling in Mill mag ook Grave snel naar de stembus. De Graafse politiek lijkt ernaar te streven eerder een tweede referendum te houden dan gepland.

Door de uitkomst van de opiniepeiling in Mill wordt de druk op Grave steeds groter. Zo groot zelfs dat coalitiepartijen CDA en LPG gaan praten over een sneller tweede referendum. Grave dreigt in het Land van Cuijk immers alleen te komen staan als Boxmeer, Cuijk, Sint Anthonis en Mill & Sint Hubert samengaan. 

De eerste opiniepeiling in Grave tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 gaf geen duidelijke uitkomst. Afgelopen november stemde de gemeenteraad in met een tweede referendum. Dit zou gebeuren tijdens de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen. 

Maar door de hoge opkomst en de uitslag in Mill komt hier waarschijnlijk verandering in. ,,De opkomst in Mill is hoog, de uitslag duidelijk. Dit heeft grote gevolgen voor de gemeente Grave’’, zegt fractievoorzitter Alex van Megen. Hij stuurt aan op een referendum in déze raadsperiode. 

Quote

Zeker na wat er in Mill is gebeurd, moet de peiling eerder plaatsvin­den

Rob Bannink, Fractievoorzitter VVD Grave

Grave zelfstandig of toch aansluiten?

Ook fractievoorzitter Astrid Bannink (LPG) vindt dat de opiniepeiling eerder moet plaatsvinden. ,,Het moet op korte termijn gebeuren. Dus we gaan snel met het CDA praten.’’ De uitslag in Mill heeft trouwens geen invloed op het standpunt van de LPG. ,,Wij vinden zelfstandigheid nog steeds het allerbeste voor alle inwoners’’, zegt Bannink. 

Ook de VVD is voor een zelfstandig Grave. ,,Maar bij een ruime opkomst moeten we ons neerleggen bij de uitslag. En zeker na wat er in Mill is gebeurd, moet de peiling eerder plaatsvinden’’, zegt fractievoorzitter Rob Bannink.

Gedeputeerde Erik van Merrienboer van Brabant: ,,We staan voor een krachtig openbaar bestuur van Land van Cuijk. Zelfs het liefst zouden we hebben dat ook Grave zich aansluit.”

Maasland