Volledig scherm
Een cel in de gevangenis in Grave. © Hollandse Hoogte / Ger Loeffen

Grote zoekactie naar drugs en telefoons in gevangenis in Grave

updateGRAVE - De gevangenis in Grave is al vanaf woensdag hermetisch afgesloten vanwege een grote zoektocht naar smokkelwaar. Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Niemand mag de gevangenis in en uit tijdens deze ‘lockdown’, die zeer waarschijnlijk tot en met vrijdag zal duren.

Er wordt gezocht naar drugs en telefoons omdat er aanwijzingen zijn dat die massaal de gevangenis in zijn gesmokkeld, zo bevestigt een woordvoerder van justitie. Ook de gevangenis in Zutphen wordt doorzocht

Geen bezoek

Tijdens de ‘lockdown’ worden dagprogramma's al dan niet tijdelijk stilgelegd en mogen de gedetineerden geen bezoek ontvangen. Ook kan het zijn dat gevangenen langer in hun cel moeten blijven.

Rechtszaken gaan wel gewoon door, al kan er wel wat vertraging optreden. Gedetineerden mogen wel het complex verlaten als ze voor de rechter moeten verschijnen.

Strenger beleid

De acties in Grave en Zutphen sluiten aan bij strenger beleid dat eerder door minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is aangekondigd. Die wil een einde maken aan de vele smokkelacties in de gevangenissen en heeft aangekondigd vaker controles te gaan houden.

Of er smokkelwaar is aangetroffen, kon de woordvoerder donderdag nog niet zeggen. Dat wordt wellicht vrijdag na afloop van de zoekactie duidelijk.

Maasland