Volledig scherm
Oude legervoertuigen passeren de Thompsonbrug in Overasselt tijdens de herdenkingstocht in 2014. © Eveline van Elk

Herdenking van bevrijding wordt nagespeeld met 250 voertuigen

GRAVE - De bevrijding van Zuid-Nederland wordt tussen 16 en 22 september nagespeeld met een tocht van maar liefst 250 militaire voertuigen. Dat is fors meer dan de 130 voertuigen die in 2014 meededen aan deze tocht. Er doen ook 650 in uniform gestoken personen mee.

De organisatie had als doel om de tocht van vijf jaar geleden met meer materiaal over te doen. De tocht begint op de Belgisch-Nederlandse grens onder Eindhoven en eindigt in het Gelderse Oosterhout, waar in september 1944 de opmars ook strandde.

Het dertigste Britse legerkorps rijdt in konvooi de route opnieuw, met onder meer twintig tanks en vijftig pantservoertuigen. Op diverse locaties zullen door kranslegging de gesneuvelden van 75 jaar geleden worden geëerd. Op drie locaties worden in die week kampementen opgeslagen, waar de deelnemers overnachten. De eerste grote stop is in Son en Breugel, de tweede op 19 en 20 september in Groesbeek en tenslotte op 20 en 21 september bij Watergoed rond strandpark Slijk-Ewijk.

Om de Waal over te komen, gaat de colonne via De Oversteek. De organisatie vindt het jammer dat vanwege de grote opknapwerkzaamheden niet de oude Waalbrug gebruikt kan worden. Uit historisch oogpunt hadden ze graag ook deze route tussen Nijmegen en Lent net als in 1944 gereden.

Een deel van de historische voertuigen heeft al tientallen jaren niet meer gereden en is speciaal voor deze herdenkingsritten opgeknapt. Er zit dan ook twee jaar voorbereiding in dit voor ware liefhebbers van de oorlogsgeschiedenis unieke evenement. In de regio Nijmegen zal de route vanaf de Maasbrug bij Grave via Groesbeek, Beek en Beuningen naar de Betuwe leiden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland