Volledig scherm
© Ed van Alem

Herstel stuw Grave eind juli klaar

VideoGRAVE - De herstelwerkzaamheden van de stuw bij Grave, die eind december zwaar beschadigd raakte door een ongeval met een benzeentanker, zijn eind juli klaar. Dat meldt Rijkswaterstaat vrijdagmorgen. 

Momenteel zet Rijkswaterstaat de rivier rondom de stuw stukje bij beetje droog met een droogzetkuip, zodat medewerkers van Rijkswaterstaat kunnen werken aan de fundering. Een verslaggever van de Gelderlander neemt vandaag een kijkje bij de reparatiewerkzaamheden, die in totaal waarschijnlijk 20 miljoen euro gaan kosten. Op onze website en op de Facebookpagina van de Gelderlander kun je vanaf 11.15 uur live meekijken. 

Eind juli, dus nog voor het hoogwaterseizoen dat op 1 oktober begint, moet de stuw weer volledig operationeel zijn. Momenteel ligt er nog een nooddam in de Maas. Die wordt voor het einde van juli afgebroken.

Door de aanvaring raakten vijf jukken van de stuw beschadigd. Rijkswaterstaat liet vrijdag weten dat de schade aan de jukken minder groot is dan verwacht. Drie worden er momenteel gerepareerd in Rotterdam, de andere twee moeten volledig worden vervangen. (lees verder na afbeelding).

Volledig scherm
© Rijkswaterstaat

Strop

Volledig scherm
De droogzetkuip waarmee de Maas wordt droog gezet. © Rijkswaterstaat

Door de aanvaring was het scheepvaartverkeer tussen Grave en Limburg vier weken volledig gestremd, met voor veel bedrijven en omwonenden een economische strop tot gevolg. Verladersorganisatie EVO heeft becijferd dat het bedrijfsleven in totaal 15 miljoen euro schade heeft geleden.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid komt eind september met een onderzoeksrapport over het ongeluk. Rijkswaterstaat en de waterschappen en veiligheidsregio's hebben onderzoeksbureau Berenschot opdracht te geven onderzoek te doen. Berenschot verwacht eind mei met een rapport te komen. 

Bekijk ook ons dossier over het stuwongeval.

Volledig scherm
© Ed van Alem

Maasland