Volledig scherm
De jukken van de Graafse stuw worden weer op hun plek gehangen. © Ed van Alem

Herstelde jukken terug bij stuw Grave

GRAVE - Rijkswaterstaat is deze week begonnen met het terughangen van de gerepareerde jukken bij stuw Grave. De jukken raakten eind december zwaar beschadigd toen een benzeentanker in zeer dichte mist door de stuw voer.

Na de aanvaring bleken drie jukken nog te herstellen, twee andere moesten volledig opnieuw worden gemaakt. Dat is de laatste maanden gedaan op een scheepswerf in Rotterdam. De afgelopen dagen zijn de eerste drie jukken aan de stuwbrug - de John S. Thompsonbrug - gemonteerd. Komende week volgen de andere twee.

ZIE OOK: Alles over het stuwongeval in ons dossier

Als alle jukken - ook wel het raamwerk van de stuw - weer op hun plek hangen, gaat Rijkswaterstaat de schuiven in de jukken terugplaatsen. Het zijn deze schotten die de waterdoorlaatbaarheid van een stuw bepalen, en daarmee het waterpeil op een constant niveau houden. Aan een juk zijn drie schuiven bevestigd.

Test

Op het moment dat zowel jukken als schuiven op hun plek hangen, gaat Rijkswaterstaat testen of alles weer goed werkt. Als dat het geval is, dan kan de tijdelijke breuksteendam die achter de stuw is aangelegd, worden weggehaald. De verwachting is dat de stuw in juli weer volledig operationeel is.

Volle snelheid

Volledig scherm
© Rijkswaterstaat

Het schip de Maria Valentine knalde op donderdagavond 29 december op volle snelheid dwars door de stuw. De benzeentanker donderde meters naar beneden, maar bleef wonderwel intact. De Slowaakse schipper had voor de stuw rechtsaf moeten slaan richting de sluis bij Grave, maar voer in het donker en in zeer dichte mist, rechtdoor. De politie beschouwt hem nog altijd als verdachte.

Het gapende gat in de stuw zorgde er voor dat het waterpeil van de Maas in dat deel van de rivier sterk daalde. Ook het Maas-Waalkanaal, dat in open verbinding staat met de Maas, liep leeg. Woonboten kwamen scheef te liggen, en vele bedrijven zagen hun aan- en afvoerroute gestremd worden. De economische gevolgen waren enorm.

Maasland