Harrie Hendriks
Volledig scherm
Harrie Hendriks © Cloveniersgilde Grave

Het afscheid van Harrie Hendriks (95) uit Grave is soberder dan normaal, maar toch met vaandel en gildetrom

GRAVE - Met een erehaag, omfloerst vaandel en gildetrom zal Harrie Hendriks (95) uit Grave woensdag naar zijn laatste rustplaats worden begeleid. Hendriks overleed vorige week. Hij wordt ook wel het geweten van het Gloveniersgilde genoemd. Hij was erelid.

Normaal krijgen overleden Cloveniers een traditionele uitvaart, met veel ceremonieel en een erewacht. Vanwege de bestrijding van het coronavirus zal het afscheid van Hendriks soberder zijn, onder meer met anderhalve meter tussen de deelnemers aan de erehaag.

Hendriks was in 1974 betrokken bij de wederoprichting van het gilde Cloveniers of Schutterye tot Grave. Dat was ooit, in 1527, opgericht om de orde en de rust in Grave te handhaven.

Samen met Jan Timmermans maakte Hendriks een standaardwerk over de geschiedenis van het gilde, het zogenoemde groene boekje. Nieuwe gildeleden krijgen het nog steeds bij hun beëdiging.

‘Muure rontelum’

Harrie Hendriks had verschillende functies binnen het gilde. Hij was bestuurslid, maar ook vaandeldrager en gewalter, een ordehandhaver binnen het gilde. 

De stem van Hendriks klonk nog op de Markt tijdens het muziekspektakel ter herinnering van Market Garden, toen hij het gildelied aanhief. Dat lied, Ins waer de Graaf un sterke stad, met muure rontelum, zal woensdag om 10.00 gespeeld worden, als Hendriks naar zijn laatste rustplaat gebracht wordt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland