Volledig scherm
© ANP XTRA

Hoge stroomrekening voor wietkweker in Grave

DEN BOSCH - Een 43-jarige Cuijkenaar heeft een werkstraf van 100 uur gekregen voor de kweek van 1.675 wietplanten en de diefstal van stroom. Gaat hij nog een keer de fout in dan kan de man ook nog rekenen op een celstraf van twee maanden. De 7.000 euro aan stroomkosten moet hij alsnog betalen.  

De man bekende dinsdag voor het eerst dat hij zelf verantwoordelijk was voor de wietplantage die hij in juni 2016 opzette in zijn bedrijfspand aan de Koninginnedijk in Grave. Eerder gaf hij de schuld aan een verzonnen onderhuurder.

Sceptisch

De verdachte bezat in 2016 een bedrijfje in slaapartikelen, dat totaal niet liep. ,,Ik kreeg steeds grotere schulden”, vertelde de Cuijkenaar tegen politierechter I. van Eldonk in Den Bosch. ,,Ik wist geen andere uitweg. Ik was net een week bezig met kweken, toen de politie binnenviel.” 

De rechter toonde zich behoorlijk sceptisch over die opmerking. ,,Die planten waren al behoorlijk hoog”, zei ze. ,,Dat kan toch niet in zo'n korte tijd zijn gegroeid.” De verdachte aarzelde. Misschien was het een week langer, gaf hij toen toe.

Energiebedrijf Enexis stelde dat de man veel langer aan het kweken was geweest. De verdachte, die een stroomaansluiting voor de assimilatielampen in zijn wietplantage buiten de meterkast om had aangelegd, had volgens het energiebedrijf zeker 56 dagen gekweekt. Enexis wilde daarom alsnog ruim 7.000 euro van de verdachte krijgen: de misgelopen stroomkosten. De politierechter besloot dat bedrag inderdaad toe te wijzen.

Zaadjes

De verdachte was niet eerder met de politie in aanraking gekomen. De Cuijkenaar beweerde dat hij de kwekerij helemaal in zijn eentje had opgezet: een claim die met grote argwaan werd beluisterd door de rechter. 

,,Hoe kwam u dan aan de spullen?”, vroeg Van Eldonk. ,,Die haalde ik bij een elektricien”, beweerde de man. ,,En voor de planten gebruikte ik zaadjes.” Dat laatste is zeer opmerkelijk: bijna alle kwekerijen gebruiken stekjes voor nieuwe hennep. De rechter zag echter geen sluitend bewijs voor medeplegers. Als dat er wel was geweest, had de straf hoger uit kunnen vallen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland