Volledig scherm
Voor blinden en slechtzienden wordt een stemformulier wordt onder een mal gelegd. Via de gaatjes in de mal en de uitleg in braille kan de blinde dan stemmen. © Ed van Alem

In Grave kunnen blinden en slechtzienden stemmen door de gaatjes te tellen

GRAVE - Een speciale mal in combinatie met een audio-apparaat. Het maakt het voor blinden en slechtzienden vandaag in het stembureau in Catharinahof in Grave een stuk eenvoudiger om tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement op de juiste persoon te stemmen. 

Het is de tweede keer dat op deze manier in Grave gestemd kan worden. In maart kon het al bij de verkiezingen voor de provinciale staten.  Toen deden er in Nederland veertien steden mee, nu zijn dat er al twintig, waaronder de vier grote steden.

Voelbaar

Door een koptelefoon is te horen hoe het systeem werkt en op welke lijsten de verschillende partijen en kandidaten staan. De mal wordt over het stembiljet gelegd. Daar staan voelbare cijfers en partijnamen in braille op. De juiste kandidaat vinden wordt gedaan door de gaatjes te tellen.  Met het rode potlood kan dan het gewenste vakje worden gevuld. 

Blinden en slechtzienden lopen nog vaak tegen problemen aan bij het stemmen. Het College voor de Rechten van de Mens kreeg hier na de vorige verkiezingen tientallen klachten over binnen, bijvoorbeeld van mensen die te horen kregen dat ze geen begeleider mochten meenemen in het stemhokje, terwijl dit voor mensen met een visuele beperking wel degelijk is toegestaan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland