Volledig scherm
In Son en Breugel bestaat al een inrijverbod voor bepaalde tijden. © ED

'Inrijverbod in wijk voor ouders bij De Graaff'

GRAVE - Een inrijverbod voor ouders die hun kinderen naar het nieuwe kindcentrum De Graaff brengen. Het is het jongste voorstel om overlast in de Graafse wijk bij de school te voorkomen. Leny van Lieshout stelt het voor namens de bewoners van de straten waar de overlast wordt gevreesd.

De bewoners van de Van Steenhuijslaan en de Jan Luijkenstraat voorzien overlast als ouders massaal hun straten gaan gebruiken om hun kinderen naar school te brengen of op te halen. Door de aanleg van een voetpad bieden de straten de mogelijkheid om dichtbij school kinderen af te zetten. Maar die straten zijn niet berekend op een dergelijke Kiss en Ride-zone.

Onlangs bepaalde de rechter al dat het gewraakte voetpad, inmiddels bekend als het geitenpaadje, niet aangelegd had mogen worden en dat de gemeente de argumentatie om dat wel te doen halfslachtig heeft gedaan. Omwonenden willen het geitenpaadje het liefst afgesloten zien of liever helemaal weggehaald.

Fietspad

Met het voorstel voor het inrijverbod van Van Lieshout, dinsdagavond tijdens de commissievergadering, is er wat het geitenpaadje betreft een opening ontstaan. ,,Als er een inrijverbod komt, is een gepland fietspad langs de Jan Luijkenstraat niet meer noodzakelijk en kan het geitenpaadje blijven bestaan’’, zegt Van Lieshout.

Het inrijverbod zou gelden tijdens de spitsuren richting school, maar met een ontheffing voor de bewoners van de straten. ,,Er moet streng gecontroleerd worden, voordat het een gewoonte is om de straten te gebruiken om kinderen af te zetten of op te halen. Voor de herfst begint.’’

300 kinderen

Quote

Wij willen er op een goede manier met de omwonenden uitkomen

Ben Peters, Wethouder in Grave

Bij aanvang van het schooljaar, vorige week, waren er maar weinig ouders die hun auto in de straten in de wijk parkeerden. Wie dat wel deed werd gelijk door een aanwezige ambtenaar van de gemeente Grave aangesproken om aan te geven dat dat toch niet de bedoeling was.  Wie met de fiets kwam, stapte bij het geitenpaadje keurig af om het laatste stukje te voet af te leggen.

Uit eerdere tellingen bij basisschool De Sprankel, die nu huist in IKC De Graaff, is volgens Van Lieshout gebleken dat er 300 kinderen met de auto naar school worden gebracht. In het verkeerscirculatieplan voor de Graaff staat overigens dat ouders gebruik moeten maken van de ingang van de even verderop gelegen school voor blinden en slechtzienden, Visio, om met de auto bij de parkeerplaats van de school te komen. In dat geval is gebruik van de straten naar het gewraakte geitenpaadje niet nodig.

Wethouder Ben Peters zegt dat er momenteel met de bezwaarmakende bewoners van de straten wordt gekeken naar de extra maatregelen die eventueel genomen moeten worden. ,,Wij willen er op een goede manier met de omwonenden uitkomen’’, aldus Peters.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland