Foto ter illustratie: knalkanon
Volledig scherm
Foto ter illustratie: knalkanon © AD

Inwoners Grave lagen nachten wakker: wat waren dat voor knallen?

GRAVE - Zijn het schietoefeningen? Zijn het stropers? Gravenaren lagen dit weekend nachten lang wakker om deze vragen. Althans, ze lagen wakker door de bijbehorende knallen.

 Waarschijnlijk veroorzaakt door een boer die vergeten was het kanon 's nachts uit te schakelen om vogels van zijn land te verjagen.

Het begon zaterdagnacht. Verschillende inwoners van de gemeente Grave werden wakkergeschud door opeenvolgende harde knallen. Om 04.30 uur waren ze nog steeds te horen in Grave en Escharen. 

Sommige mensen sliepen er doorheen, maar toch werden er velen wakker. Een bericht op Facebook met de vraag: ‘Weet iemand wat dit voor knallen zijn?’, leverde meer dan zeventig reacties op.

Iedere 10 minuten een knal

In deze reacties vroegen sommige Gravenaren zich af of het vuurwerk was. Of misschien een schietoefening in Reek.

Al snel kwam een mogelijk antwoord: een gaskanon van een boer. Deze produceert iedere tien minuten een harde knal, zodat de vogels op het land schrikken en wegvliegen. De velden zijn net ingezaaid en boeren willen niet dat deze zaden worden opgegeten door bijvoorbeeld ganzen.

Quote

Het is zonder geluids­bron onmogelijk om te weten waar de knallen vandaan komen

Woordvoerder politie

Geluidsbron onbekend

Of de knallen daadwerkelijk door een gaskanon werden veroorzaakt is niet bekend. Wijkagenten zijn samen met buurtbewoners gaan luisteren, maar hoorden niets. ,,Het is zonder geluidsbron onmogelijk om te weten waar de knallen vandaan komen’’, zegt een woordvoerder van de politie. Al gaat de politie er wel vanuit dat het een knalapparaat is geweest.

Ook Staatsbosbeheer heeft deze theorie. Zij denken dat het apparaat in Overasselt stond. Aan de andere kant van de Maas. Geluid draagt ver over water en kan dan goed hoorbaar zijn in Grave.

Maasland