Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Inwoners van Grave mogen 14 mei stemmen over de toekomst van hun gemeente

updateGRAVE - De inwoners van Grave gaan donderdag 14 mei stemmen over de toekomst van hun gemeente. Dit is dinsdagavond door de gemeenteraad besloten. De herstelde Ben Litjens (fractievoorzitter Keerpunt 2010) zorgde voor een nipte meerderheid.

Welk bolletje kleurt 14 mei rood: ‘Bent u voor behoud van de gemeente Grave? Ja of Nee?’ De inwoners mogen beslissen.

Ja of nee?

Stemt de meerderheid van de Graafse bevolking: ‘Ja’. Dan gebeurt er niets en blijft Grave zelfstandig.

Stemt de meerderheid ‘Nee’, dan begint er een nieuw proces. Vóór 21 mei moet de raad een zienswijze indienen bij de gemeente Land van Cuijk. Dit betekent dat het Land van Cuijk alle plannen moet wijzigen, omdat Grave er bij moet komen te staan. Dit kan niet zomaar. De minister moet hier toestemming voor geven. Als deze er komt, sluit Grave op 1 januari 2022 of 2023 aan.

Maar deze toestemming is nog niet zeker. ,,Met de kennis van nu zal het ministerie zeggen: aansluiten in 2022 of 2023 kan niet’’, legde burgemeester Lex Roolvink uit. ,,Als Grave bij de plannen wordt bijgeschreven, dan kunnen de andere gemeenten hier geen mening weer over geven. Dat moet wel gebeuren.’’ 

Met als gevolg: Grave sluit aan in 2026.

18 maart, 14 mei?

Over deze jaartallen bereikte de gemeenteraad geen overeenstemming. Er waren verschillende opties. Zo verviel 18 maart als datum, omdat het te kort dag is om een referendum te organiseren. Dus werd maart door oppositiepartijen VPGrave, D66, CDA en Liberaal Land van Cuijk veranderd in 15 april. Op tijd om zonder tussenkomst van de minister aan te sluiten.

 LPG, VVD en Keerpunt 2010 wilden een referendum op 14 mei. Zodat er geen overhaaste beslissingen worden genomen.

Uiteindelijk deden de vier oppositiepartijen een nieuw voorstel. Precies hetzelfde als LPG en VVD eerder hadden gedaan: op 14 mei het referendum met de vraag: bent u voor een zelfstandig Grave of aansluiten bij het Land van Cuijk.

Big Ben Litjens

Toch stemden LPG en VVD tegen. Er was een nieuw plan op tafel gebracht door ‘Big Ben’ Litjens van Keerpunt 2010. Hij kreeg een nipte meerderheid. Acht stemmen voor, zeven tegen.

Dit betekent dat de inwoners van Grave op 14 mei een ‘ja/nee’ vraag krijgen voorgelegd. En een landkaart van het Land van Cuijk. Inclusief aantal kilometers en inwonersaantallen. Dit om de Gravenaren zo goed mogelijk te informeren.

‘Het ga jullie goed’

Maar wat er in de nabije toekomst van Grave gaat gebeuren is na deze raadsvergadering nog onduidelijker. Door de tweestrijd in de raad heeft het CDA besloten zijn wethouder Ben Peters terug te trekken. ,,Er wordt een politieke keuze gemaakt die ik diep betreur’’, zei wethouder Ben Peters in zijn ontslagbrief. ,,Het ga jullie goed.’’

Maasland