Kajakkers nu nog in het zwembad van Grave, straks de rivier op om stenen te ontwijken

VIDEOGRAVE - Wat het moeilijkste is aan kanoën of kajakken? Ongetwijfeld eskimoteren. Je weet wel, jezelf onder water duwen met de boot nog onder je kont.  En dan zorgen dat je weer levend boven komt. Fout, zegt René van Loosbroek uit Sint Anthonis. Wat dan wel het lastigste is? ,,Rechtuit varen.”

Van Loosbroek is instructeur van Kano Club Grave. Zondag  bracht hij beginners in het zwembad van Grave de beginselen van het kajakken bij.  Van Loosbroek (57) is een kenner, vanaf zijn 25-ste stapt hij in de  boot om rivieren te bedwingen. En hij doet niets liever dan anderen enthousiast maken voor zijn sport. 

25 leden

Kano Club Grave telt 25 leden. Opvallend genoeg komt slechts een enkeling uit Grave. ,,Ze komen uit heel Nederland. Uit Almere, Hilversum of Wijchen. Het is als vriendengroep ontstaan. Vroeger heette het de Bourgondische Kanoclub Grave. Maar dat waren wel erg veel letters om op een T-shirt te zetten.” 

Ieder jaar in de maanden januari, februari en maart worden er in het zwembad lessen gegeven, aan beginners én gevorderden. Doel: straks de rivier op om veilig recht te varen, bochtjes te draaien en stenen te ontwijken. ,,We laten hier mensen kennismaken met het kajakken. Maar het gaat net als bij iedere sport om het uren maken. Al leren beginners meestal erg snel. Als het moeilijker wordt, zie je dat het aanleren van technieken ook lastiger wordt.” 

De beginners die het water ingaan, worden eerst getest. ,,We moeten kijken wat je kunt en durft. We stellen de boot af, de rugleuning. We vertellen hoe je de peddel moet vasthouden en hoe je in de boot moet zitten. Trots, met de borst vooruit. De knieën naar buiten gedrukt. Met die knieën en de heupen moet je bewegen. Daarmee zorg je dat je omslaat of niet.”

Volledig scherm
In het zwembad van Grave werd zondag lesgegeven in het varen met een kajak. © Ed van Alem

Lastig

Oefening 1 is voor sommigen al lastig. ,,Begin maar met varen zonder dat je iets of iemand raakt. Dan zie je al of je iets kunt", zegt  Van Loosbroek. ,,Wiebel met de boot. Dan zie je of je durf hebt.” Nog een leuke test: ,,We laten de boot omslaan. Moet je zien hoe snel ze eruit zijn.” Een tweede keer krijgen de deelnemers de opdracht een tel of tien onder water de boot vast te houden. ,,Sommigen kunnen heel snel tot tien tellen. We proberen het op te bouwen om de watervrees weg te krijgen.”

Vorig jaar kneep Van Loosbroek hem wel even. ,,Toen hadden we gezegd dat ze zo lang mogelijk onder water moesten blijven. Was er eentje bij die drie minuten onder water bleef. Dat was een duiker die wel heel watervrij was.”

Zigzaggen

Van Loosbroek komt nog even terug op het moeilijkste onderdeel van het kajakken: het rechtuit varen. Waarom dat zo is? ,,Van nature ben je links- of rechtshandig en is de ene arm sterker dan de andere. Je zigzagt en moet de hele tijd corrigeren. Als je als beginner een rivier opgaat, moet je ook nooit een tocht van 20 kilometer nemen. Misschien mooi maar je vindt er niets aan. Na 10 kilometer heb je die 20 al te pakken.”

Wat beginners kunnen na de acht lessen die de komende maanden worden gegeven. ,,Ze kennen de basistechnieken en weten wanneer ze die moeten toepassen, ze zijn watervrij en we hebben ze het plezier van het kajakken laten ervaren. Na de cursus gaan we met Pasen naar de Ardennen om het geleerde in praktijk te brengen.”  In ‘echt’ water. Niet warm en stilstaand, maar koud en stromend.

Volledig scherm
Rechtuit varen valt nog lang niet mee. © Ed van Alem

Tips

Nog leuke tips waar je als als  kajakliefhebber naartoe kunt? 

1) ,,De Soča, een rivier in Slovenië. Het water heeft er een parelmoerkleur. Geweldig mooi. Ideaal voor beginners. Een bosrijk gebied. Het regent er wel vaak, het gras is en blijft er groen. Je kunt er ook mooi wandelen, voor wie niet wil varen. ”

2) ,,Rivier de Durance in Frankrijk. Een grote rivier waar allemaal kleine rivieren op uitkomen. De grote is voor beginners, de kleintjes voor de gevorderden.”

3) ,,Rivier Salzach in Oostenrijk.  Een geweldige omgeving met bergen en rotsen. Een afwisselende rivier met stukken rustig water en stukken wild water. En na het varen een biertje pakken met een schnitzel.” 

4) ,,Waar je ook naar toe gaat, check of er voldoende water is. ,,Te weinig is niet prettig maar te veel ook niet. Dan hoef je geen stenen te ontwijken, dan gaat de lol er snel af.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland