Volledig scherm
De stuw raakte zwaar beschadigd bij de aanvaring. © SK-Media

Kamervragen over communicatie rondom aanvaring stuw Grave

GRAVE/ DEN HAAG - Tweede Kamerleden Martijn van Helvert en Jaco Geurts (CDA) hebben Kamervragen gesteld over de gevolgen van de aanvaring van de stuw bij Grave. De Kamerleden willen van minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) van Infrastructuur en Milieu onder meer opheldering over de mogelijk gebrekkige communicatie tussen de veiligheidsregio's en de betrokken gemeenten.

De stuw raakte ernstig beschadigd toen er vorige week een schip tegenaan botste. Van Helvert en Geurts willen van de minister weten hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, wat de gevolgen zijn voor de binnenvaart en of er al een concreet beeld is van de schade.

Ook wil het CDA weten wie er verantwoordelijk is voor de schade en hebben de Kamerleden gevraagd hoe lang de stremming nog gaat duren en of er herstelplannen en noodmaatregelen in voorbereiding zijn.

Schade
Uit onderzoek is duidelijk geworden dat vijf jukken van de stuw kapot zijn. Twee daarvan „lijken herstelbaar”, meldde Rijkswaterstaat, maar de andere drie moeten worden vervangen. Ook moet „behoorlijke schade” aan het beton onder water worden hersteld.

Water gezakt
Het waterpeil in de rivier is door de botsing flink gezakt. Rijkswaterstaat overweegt een tijdelijke waterkering neer te leggen voor de kapotte stuw bij Grave. Of dat haalbaar is, wordt nog onderzocht. Als het lukt om het peil met tijdelijke maatregelen weer omhoog te krijgen, wordt de Maas weer begaanbaar voor schepen.

Maasland