Volledig scherm
Kinderen gaan over een veelbesproken geitenpaadje naar het nieuwe IKC De Graaff. Dit ligt tussen de hoek van de Van Steenhuijslaan en de Jan Luijkenstrraat en de school © Theo Peeters

Laatste stukje van Graafs geitenpaadje kan worden aangelegd

GRAVE - Er komt een einde aan de langslepende discussie over het geitenpaadje in Grave bij kindcentrum De Graaff. Na de zomervakantie worden de laatste meters aangelegd. De gemeente Grave heeft een door wijkbewoners aangespannen rechtszaak gewonnen. De betrokken bezwaarmakers hebben besloten niet in hoger beroep te gaan.

De strijd rond het geitenpaadje heeft ruim twee jaar geduurd. De discussie begon toen de gemeente Grave besloot om de basisscholen De Sprankel en Hartenaas onder te brengen in het vorig jaar geopende kindcentrum De Graaff, op het terrein van de blindeninstituut Visio. Een fietspad tussen de hoek van de Jan Luijkenstraat en de Van Steenhuijslaan zou deels voor de ontsluiting van de school moeten worden.

Verkeerschaos

Bewoners van de naastgelegen wijk waren echter bang voor een verkeerschaos in de anders zo rustige straten. Ouders zouden, zo was de vrees, hun kroost met de auto naar school brengen tot aan het paadje en hun kinderen daar aan het eind van de schooldag ook weer ophalen.

De gemeente beloofde streng toe te zien op het halen en brengen van de schoolkinderen. En er zou een extra fietspad komen langs de Jan Luijkenstraat. Inmiddels is de school een jaar open en heeft de rechter de gemeente in het gelijk gesteld. ,,We gaan niet meer naar de Raad van State, omdat we denken dat we daar weinig succes zullen hebben”, zegt wijkbewoonster Leny van Lieshout. ,,Daarbij is de verkeersoverlast in de straten ook meegevallen”, erkent ze.

Speelplek

Wat Van Lieshout betreft is het zelfs niet nodig dat het beoogde fietspad langs de Jan Luijkenstraat wordt aangelegd. ,,Laat de gemeente die centen maar in de zak houden.”
Bijkomend voordeel van het niet aanleggen van het fietspad is volgens Van Lieshout dat een in het beoogde traject gelegen speelveldje behouden kan blijven. ,,Het is het enige speelveldje in deze wijk, voor ons een zorg als dat zou verdwijnen.”
De gemeente wilde het laatste stukje geitenpad het liefst nog in de zomervakantie aanleggen, maar dat is niet gelukt. De werkzaamheden staan nu gepland voor begin september. ,,Vreemd”, vindt Van Lieshout. ,,We hebben direct na de uitspraak van de rechter al laten weten dat we niet verder zouden procederen. Ik snap niet waarom de gemeente gewacht heeft tot de officiële beroepstermijn verstreken is. Het paadje had al lang af kunnen zijn.”

Quote

Laat de gemeente die centen maar in de zak houden

Leny van Lieshout, Wijkbewoonster
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland