Het gebouw waar het stadhuis van Grave en woningcorporatie Mooiland zijn ondergebracht.
Volledig scherm
Het gebouw waar het stadhuis van Grave en woningcorporatie Mooiland zijn ondergebracht. © DG

Leegloop gemeente Grave, maar er komt vervanging

GRAVE - Het zijn onrustige tijden voor de gemeente Grave. Een paar weken geleden is wethouder Ben Peters opgestapt. En vanaf 1 mei verliest Grave haar griffier en gemeentesecretaris. Hoe worden functies van vertrekkende ambtenaren opgevuld als de toekomst van Grave zo onzeker is?

Dat Grave een nieuwe griffier en gemeentesecretaris krijgt staat vast. Het zijn functies die de gemeente niet kan missen. 

De griffier is de ondersteuning van de gemeenteraad. Zij is bij alle gemeenteraadsvergaderingen aanwezig. De functie van gemeentesecretaris lijkt op die van de griffier, maar hij is ter ondersteuning van het college van Burgemeester en Wethouders. 

1 mei vertrekken de griffier en de gemeentesecretaris

In Grave zijn dit Rian Swinkels en Jeroen Heerkens. De griffier Swinkels kondigde al eerder haar vertrek aan. Zij is sinds 2018 werkzaam als griffier en zou per 1 april deze functie voortzetten in de gemeente Best. Dit heeft ze uitgesteld tot 1 mei.

Op deze datum vertrekt ook Heerkens. Hij werkt sinds 2014 in Grave en wordt gemeentesecretaris van de gemeente Oost-Gelre.

Wie hen gaat opvolgen is nog niet bekend. 

Vacatures worden opgevuld

Voor de gemeentesecretaris wordt nu aan een vacature gewerkt. Voor de opvolging van Swinkels is al iemand gekozen. Hij wordt bij de eerstkomende raadsvergadering voorgesteld en zal tot 1 november 2020 worden benoemd. Verlenging is mogelijk, maar dit heeft alles te maken de uitkomst van de opiniepeiling in Grave. 

Op 14 mei wordt gestemd over de toekomst van Grave. In theorie kan ze op 1 januari 2022 aansluiten bij de gemeente Land van Cuijk. Het ligt er net aan hoe het herindelingsproces van het Land van Cuijk gaat verlopen. Grave mag aansluiten als de minister toestemming  geeft. Gebeurt dit niet, dan moet ze wachten tot 2026. Tenminste, als de Graafse bevolking kiest voor de fusie. Anders blijft ze zelfstandig.

Maasland