Volledig scherm
Kinderen gaan op weg naar het nieuwe IKC De Graaff. Archieffoto © Theo Peeters

Meer rekken voor fietsen nodig bij nieuwe brede school De Graaff

GRAVE - Het stallen van fietsen bij de nieuwe brede school De Graaff moet beter geregeld worden. Dat concludeert het bureau HACB-verkeer. Het bureau voerde in opdracht van de gemeente Grave een onderzoek uit naar het verkeer rondom het schoolgebouw aan de Gasthuishoeve. 

Het gebouw is op maandag 20 augustus geopend. Op de eerste schooldag was al te zien dat het neerzetten van fietsen door ouders die hun kroost naar school brengen voor chaos zorgde. Buiten het schoolplein zijn er voorzieningen, in de volksmond nietjes genoemd, voor dertig fietsen, terwijl er dagelijks zo'n tachtig fietsen neergezet worden.

Het bureau constateerde weinig problemen rond het schoolgebouw dat bij Visio, het instituut voor blinden en slechtzienden, is gebouwd.

'Geen parkeeroverlast'

Vooraf werd door omwonenden bijvoorbeeld gevreesd voor verkeersoverlast door ouders die hun kinderen met de auto weg zouden brengen en niet op de parkeerplaats bij de school, maar in de straten rondom de school, zouden parkeren. Maar, zo is geconstateerd, 'het aantal geparkeerde auto's is op de Jan Luijkenstraat en de Van Steenhuijslaan niet toegenomen', staat in een notitie van burgemeester en wethouders.

De gemeente heeft met name de eerste weken na de opening boa's, buitengewoon opsporing ambtenaren, ingezet om ervoor te zorgen dat bewoners van de wijk zo min mogelijk last hadden van het halen en brengen van kinderen. Bekeuringen zijn er door de boa's niet uitgedeeld. Wel is een aantal ouders gewezen op de parkeerplaatsen bij De Graaff.

Kiss & Ride

Door de scholen, Hartenaas en De Sprankel, is gevraagd om een Kiss & Ride-zone aan te wijzen - een plaats waar ouders hun kinderen snel uit de auto kunnen laten uitstappen waarna ze verder rijden. Ouders zetten hun kinderen nu op diverse plaatsen af. De gemeente wil met het aanwijzen van een dergelijke zone nog even wachten. 'We willen even afwachten of de huidige situatie daadwerkelijk tot problemen gaat leiden of dat dit zich in de loop van tijd vanzelf oplost.'

In de afgelopen maanden zijn er wel een aantal aanpassingen gedaan. Zo is het voetpad vanaf de hoek van de Jan Luijkenstraat en de Van Steenhuijslaan iets verlegd. Dat lag te dicht bij de parallel aan het pad lopende sloot. Ook is de bocht bij de inrit van de Gasthuishoeve verbreed, zodat elkaar tegemoetkomende auto's elkaar makkelijker kunnen passeren.

Het is nog wachten op de verbreding van de brug over De Raam in de Stoofweg en het fietspad langs de Jan Luijkenstraat.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland