Volledig scherm
Re-enactment tijdens de herdenking van de bevrijding van Grave. © Ed van Alem

Na 72 jaar opnieuw slag om Graafse brug (fotoalbum)

GRAVE - Dode soldaten, geweersalvo's, langsrazende jeeps. Wie niet beter wist zou denken in een oorlogsgebied beland te zijn in Grave, zaterdagmiddag.

Het was echter de herdenking van de verovering van de John S. Thompsonbrug, 72 jaar geleden, waarvan het realistisch oorlogsspel van zogeheten re-enactors onderdeel was.

Zij speelden na hoe de geallieerden op 17 september 1944 de brug over de Maas in handen kregen, dat leidde tot de bevrijding van Grave en er bovendien voor zorgde dat de geallieerden konden oprukken naar het noorden.

Paradropping
Eerder op de middag was er al een stoet van historische voertuigen door het Brabantse stadje gereden. Minstens even spectaculair als de nagespeelde oorlog, waren de luchtlandingen. Para's sprongen op honderden meters hoogte uit vliegtuigen, om enkele momenten later, zwevend aan een parachute, veilig te landen.

Net als in 1944.

Herdenking
De herdenking, bij het monument bij de brug, volgde om 19.00 uur en was de laatste officiële handeling.

Lees het volledige verhaal van Market Garden op de site Weg naar de Bevrijding.

Prachtige reportage over 70 jaar bevrijding, 70 jaar na dato Operation Market Garden, de landing van parachutisten, de in name van de brug bij Grave en de doortocht van de tanks die over de brug rijden

Maasland