Naspelen van de bevrijding wordt hoogtepunt in Grave

GRAVE - Een week lang staat Grave in het teken van de bevrijding. Vanaf komende zaterdag is er tot en met zondag 22 september dagelijks wat te doen rond de dag dat Grave uit de handen van de Duitsers werd bevrijd, 17 september 1944.

Het hoogtepunt wordt ongetwijfeld de voorstelling Cider White CP in de Graafse binnenstad, waarin op vrijdagavond 20 september de bevrijding wordt nagespeeld.

Vanaf diverse plekken kan het publiek zien hoe de Amerikaanse soldaten door de Graafse straatjes sluipen. Het is de operatie Cider White, genoemd naar de gelijknamige commandopost die in september 1944 door de geallieerden in het historische stadhuis van Grave werd ingericht. Grave speelde in de bevrijding een belangrijke rol, omdat de brug over de Maas op de Duitsers veroverd moest worden.

Kijken naar soldaten

Peter Linders is de animator van het naspelen van de bevrijding. ,,Het is het verhaal van mijn vader. Hij schreef zijn herinneringen in een boekje op", zegt Linders. ,,'Dit mag je nooit vergeten' zei zijn vader toen ze naar de Amerikaanse soldaten stonden te kijken."

Het wordt een groot spektakel, waarvan organisatoren Peter Linders en Leo Burgers nog niet kunnen inschatten hoeveel mensen erop afkomen. Burgers: ,,We kunnen rond de 900 toeschouwers kwijt, maar het wordt ook uitgezonden op Omroep Land van Cuijk, dus iedereen kan het thuis volgen."

100 vrijwilligers

Volgens Linders wordt het een 2,5 uur durende show met meer dan honderd vrijwilligers, licht en geluid. ,,Steeds meer mensen in Grave werden wilden meedoen. Het wordt nu een soort Passion in Grave. Een manier om de bevrijding te beleven in het centrum van Grave.”

Programma

Vanaf zaterdag 14 september is het kampement bij de brug over de Maas dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur geopend voor het publiek. Daar wordt op diverse displays een beeld gegeven van een kampement in en vlak na de tweede wereldoorlog.

Diezelfde dag en zondag 15 september (13.00 en 16.00 uur) wordt bij Kazemat Noord een gevecht nagespeeld. Op de zondag is er ook de Airborne Walking Event Grave, georganiseerd door Wandelvereniging DEW Escharen.

Dinsdag 17 september (veteranendag) is er om 19.00 uur een herdenking bij het monument bij de John S. Thompsonbrug.

Woensdag 18 september wordt er om 11.00 uur een rondrit door de stad gehouden met re-enactors die stops maken op de Markt en bij het Catharinahof. Donderdag 19 september is er om 13.30 uur een parachutesprong in de nabijheid van het Marsstraatje.

Vrijdag 20 september (20.30 uur) is Cider White CP te zien in de Graafse binnenstad. De laatste zaterdag en zondag worden dan weer gevechten nagespeeld op Kazemat Noord.

Weg naar de bevrijding

Het complete verhaal van de bevrijding van NoordwestEuropa lezen, zien en horen via tablet of computer. Dat kan met de multimediale vertelling Weg naar de bevrijding. Het is gemaakt door een samenwerkingsverband van vijf regionale dagbladen, drie regionale omroepen en tal andere organisaties. Op de website wegnaardebevrijding.nl staan artikelen, interactieve kaarten, fotoseries, reportages, oude filmbeelden, interviews die verhalen over Dday in 1944, de opmars, stagnatie bij operatie Market Garden, vervolgoffensieven tot de bevrijding in mei 1945.

Volledig scherm
© DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland