Spandoeken tegen de komst van Lidl in Grave.
Volledig scherm
Spandoeken tegen de komst van Lidl in Grave. © DG

Niets kan nieuwe Lidl in Grave nog tegenhouden

GRAVE -  Rechtszaken, hoorzittingen bij de bezwaar- en beroepscommissie en uiteindelijk een behandeling door de Raad van State, het heeft allemaal niet mogen baten. De Raad van State heeft alle bezwaren die er zijn tegen de komst van de Lidl op het terrein van het voormalige tuincentrum aan de Mgr. Borretweg in Grave verworpen. 

Niets staat de komst van de Lidl aan de Mgr Borretweg nog in de weg. In 2017 had de toenmalige wethouder Eric Daandels al laten weten dat er geen ontkomen aan was. De winkel voldeed immers aan alle eisen van het bestemmingsplan.

Leeg sinds 2006

Het terrein van het voormalige Van der Venne-tuincentrum in Grave staat al sinds 2006 leeg.

Er zouden woningen komen, was het plan. De gemeente had er zelfs vergevorderde afspraken over met de eigenaar van het terrein. Voor een project voor vijftien woningen had de provincie Noord-Brabant zelfs een subsidie van 60.000 euro verstrekt. De aanvraag voor een bestemmingsplanwijziging was de deur al uit.

Quote

Maar de Raad van State heeft nu geoordeeld dat de beoogde winkel niet in strijd is met het bestem­mings­plan en dat er wordt voldaan aan de eisen voor wat betreft het parkeren

Detailhandelvisie

Maar in december 2016 diende projectontwikkelaar Jan Westerik van Reggestede Invest uit Lochem tot verrassing van de omwonenden en de gemeente een aanvraag in om te mogen bouwen aan de Mgr Borretweg. Op het voormalige tuincentrum ligt de bestemming detailhandel.

Een winkel op die plek past alleen niet binnen de detailhandelsvisie van de gemeente Grave, zo bleek na de eerste aanvraag. In die visie wordt gesteld dat winkels buiten het centrum niet gewenst zijn.

Omwonenden

De omwonenden zien vooral de grootschaligheid van de super niet zitten. Het zou zorgen voor parkeerproblemen, de plek voor het laden en lossen deugt niet en de supermarkt komt vlak naast een woning en tegenover een kinderopvang. Daarbij is, zo menen omwonenden, de weg naar de supermarkt niet berekend op grote vrachtwagens die ter plekke achteruit moeten insteken.

Maar de Raad van State heeft nu geoordeeld dat de beoogde winkel niet in strijd is met het bestemmingsplan en dat er wordt voldaan aan de eisen voor wat betreft het parkeren. Volgens de regels moeten er 79 parkeerplaatsen zijn en het bouwplan voorziet in dat aantal.

Maasland