Volledig scherm
Grave met de werf.

Op plek Graafse scheepswerf kunnen meer dan 25 huizen komen

GRAVE - Op de plek van de scheepswerf in Grave kunnen meer dan 25 huizen gebouwd worden. Dat schrijft de gemeente Grave in een beleidsstuk over de toekomst van die plek in de binnenstad, als er definitief geen industrie meer gevestigd is.

Plannen voor de bouw van huizen op de plek van de werf zijn er al. Kalliste Woningbouwontwikkeling in Nieuwegein wil er eengezinswoningen en appartementen bouwen. Hoeveel precies is niet duidelijk.

Als de scheepswerf verdwenen is, kunnen er de komende vijf jaar wat Grave betreft 25 woningen komen. Daar ging de gemeente eerder al van uit. Maar dat kunnen er zeker meer worden, staat in het nieuwe stuk. Of die er ook komen, hangt onder meer af van andere projecten. Tot 2027 mogen er in Grave maximaal 72 huizen worden gebouwd. 

Verder stelt Grave verschillende eisen aan bebouwing op de plek van de werf. Die moet minstens 5 meter van het historische Bastion Bekaf komen en niet hoger zijn dan 4 verdiepingen, zodat de kerk er nog bovenuit torent.

Nasleep

De scheepswerf ging in 2012 failliet, maar het faillissement kent een lange nasleep. Er loopt nog een rechtszaak tussen de gemeente Grave en de scheepswerf. 

Het gerechtshof oordeelde in februari van dit jaar dat de gemeente Grave verantwoordelijk mag worden gehouden voor het bankroet van de scheepswerf. Door het faillissement raakten 65 werknemers hun baan kwijt. Grave had geoordeeld dat op de werf geen schepen van langer dan 110 meter mochten worden gebouwd, terwijl de markt juist vroeg om schepen van 135 meter. De vergunning voor het bouwen van die grote schepen, kreeg de scheepswerf niet.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland