De gemeenteraad van Grave. Met in het midden Rob Bannink van de VVD.
Volledig scherm
De gemeenteraad van Grave. Met in het midden Rob Bannink van de VVD. © Ed van Alem

Op wie zou je stemmen in Grave als er nu verkiezingen waren?

pollGRAVE - Het is een rommeltje in de Graafse politiek op dit moment: coalitie gebroken, wethouder opgestapt, en een van de raadsleden deed zoiets onverwachts met zijn doorslaggevende stem dat zijn eigen voorzitter nu de partij verlaat. Je vraagt je af: waar is de kiezer in dit verhaal?

Na maanden discussie zijn ze eruit, in politiek Grave: op 14 mei mogen inwoners van Grave, Escharen, Gassel en Velp stemmen over de toekomst van hun gemeente. 

De vraag in die volksraadpleging wordt niet, zoals min of meer verwacht: kiest u voor behoud van de zelfstandige gemeente Grave, óf voor samenvoeging met de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Sint Anthonis en Mill en Sint-Hubert? Nee, de vraag wordt: Bent u voor behoud van de gemeente Grave? Ja of nee.

Die oplossing kwam er na weken discussiëren. Het was een voorstel van raadslid Ben Litjens van de partij Keerpunt 2010. Zijn stem gaf de doorslag in de discussie: de afgelopen weken was Litjens ziek en bleef het 7-7.

Gevoelig

Die aanstaande fusie tot één gemeente Land van Cuijk is een gevoelig onderwerp in Grave. Het veroorzaakte al de breuk tussen coalitiepartijen LPG en CDAGisteren stapte wethouder Ben Peters op. En de plotselinge manoeuvre van Litjens zorgde ervoor dat nu ook partijvoorzitter Jacques Leurs opstapt

Dat alles roept de vraag op: wat vindt de kiezer van dit verhaal?

Poll

Op welke partij in Grave zou je stemmen als er nu verkiezingen waren?

  • Lokale Partij Grave (LPG) (12%)
  • CDA (15%)
  • Verenigd Progressief Grave (14%)
  • Keerpunt 2010 (13%)
  • VVD (3%)
  • D66 (23%)
  • Liberaal LVC Grave (21%)
2144 stemmen

Maasland