Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Opnieuw geen datum voor opiniepeiling Grave vanwege coronacrisis

GRAVE - Opnieuw koos de gemeenteraad van Grave geen datum voor de opiniepeiling over de toekomst van haar gemeente. Dinsdagavond leek het 1 juli te worden. Dat wilde de oppositiepartijen. De coalitie stemde met een nipte meerderheid tegen. Dit in verband met de coronacrisis. 

Het is de tweede keer dat een nieuwe datum voor de opiniepeiling in Grave wordt afgewezen. Oorspronkelijk zouden de Gravenaren op 14 mei naar de stembus gaan.

Op deze dag zouden ze antwoord geven op de vraag:  ‘Bent u voor behoud van de gemeente Grave? Ja of Nee’. Hiermee beslist de bevolking of Grave zelfstandig blijft óf aansluit bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

Door de coronacrisis ging dit niet door. De gemeenteraad vond het onverantwoord om 9000 mensen naar de stemhokjes te sturen. De nieuwe peiling werd vooruitgeschoven naar een nog onbekende datum ná de coronacrisis

Niet tegen de peiling

Toch wilde de oppositiepartijen CDA, D66, VPGrave en LLvC hier niet op wachten. Zij stelden gisteravond 1 juli voor. De versoepeling van de coronamaatregelen zou een fysieke opiniepeiling toestaan. Mits er 1,5 meter afstand wordt gehouden en de juiste hygiënische maatregelen worden getroffen. 

Er is haast geboden, omdat volgens hen snel duidelijk moet worden waar Grave aan toe is.  LPG, VVD en Keerpunt 2010 stemden tegen. 

Ze zijn niet tegen de opiniepeiling, maar ,,de toekomst van de inwoners en ondernemers is nu belangrijker dan de bestuurlijke toekomst’’, zei Edwin van Kraaij (LPG). Dit betekent dat de opiniepeiling waarschijnlijk na de crisis zal plaatsvinden. 

Maasland