Pastoor trekt met zelfgemaakte palmezel langs dorpen in gemeente Grave

videoGRAVE - Als de mensen niet naar de kerk kunnen komen, dan moet de kerk maar naar de mensen. Dat was de gedachte van de Graafse pastoor René Aarden toen hij besloot om met een zelfgemaakt palmezel door de dorpen van de gemeente te trekken. 

,,De mensen kunnen niet naar de mis komen. En normaal zou ik met palmpasen met een optocht met kinderen door de straten van Grave trekken, maar dat kan nu dus niet."

Pastoor René Aarden maakt een rondgang door zijn parochie met een zelfgemaakte Jezus op een ezel van papier-maché.
Volledig scherm
Pastoor René Aarden maakt een rondgang door zijn parochie met een zelfgemaakte Jezus op een ezel van papier-maché. © Ed van Alem

Knutselen

Omdat de pastoor tijd over heeft, knutselde hij zelf een palmezel met daarop Jezus in elkaar. Pastoor Aarden, onder andere bekend om zijn zelfgemaakte kerstgroep: ,,De palmezel kent men tegenwoordig nog tijdens processies te Vlaanderen, Oostenrijk en Beieren en is in Nederland slechts terug te vinden in een enkel museum. Palmzondag is tijdens veertig dagen vasten, een quarantaine, met passie het kruispunt naar de Goede Week op weg naar Witte Donderdag, Goede Vrijdag, uiteindelijk Pasen.”

Na de digitale mis in Elisabethkerk ging hij eerst naar woonzorgcomplex Catharinahof. Daar gaf hij gewijde palmtakjes af die vervolgens bij de deuren van de bewoners werden gelegd. Daar zat ook een brief bij waarin Aarden de bewoners van Catharinahof een hart onder de riem stak.

15 kilometer

De 15 kilometer lange voettocht  bracht Aarden vervolgens bij verpleeghuis Mariënweerd in Velp, in Escharen en in Gassel. In de diverse dagkapellen die nog gewoon open zijn liet hij eveneens palmtakken achter. ,,Die kunnen de mensen dan zelf ophalen. Het zijn aparte tijden", beseft Aarden. ,,Ik ga altijd op bezoek bij zieke mensen. Juist in deze tijd zou een bezoekje fijn zijn. Maar dat kan nu ook niet.”

Maasland