Volledig scherm
Herindeling staat niet voor het eerst op de politieke agenda. Hier protesterende inwoners van Haps in 1988 voor het provinciehuis in Den Bosch. In 1994 volgde de herindeling met Cuijk. © Archieffoto Ed van Alem

Provincie Brabant blijft voorstander van één gemeente Land van Cuijk

DEN BOSCH/CUIJK - De provincie Brabant blijft voorstander van één grote gemeente Land van Cuijk. Dat laat een woordvoerder van gedeputeerde Anne-Marie Spierings desgevraagd weten. De provincie reageert daarmee op het bericht dat minister Kajsa Ollongren de beleidsregels voor gemeentelijke herindeling gaat veranderen. 

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben daarom twee herindelingen van gemeenten in het Gooi afgeblazen. Het gaat om de geplande fusie van Huizen, Blaricum en Laren en het samengaan van Wijdemeren en Hilversum. Het versterken van de bestuurskracht was destijds een reden voor het in gang zetten van de herindeling.

Vernieuwde regels

Gedeputeerde Jack van der Hoek zei vorige week in de Gooi- en Eemlander over het afblazen van die herindeling: ,,In het nieuwe beleidsplan speelt gebrek aan bestuurskracht alleen nog een rol als een gemeente financieel ongeveer door haar hoeven zakt.”

In Den Bosch willen ze nog niet inhoudelijk ingaan op de vernieuwde regels van Ollongren. ,,Minister Ollongren is inderdaad bezig met het aanpassen van het beleidskader herindeling. De planning is erop gericht dat rond de jaarwisseling aan de Tweede Kamer te sturen. Pas dan weten wij wat er precies in het aangepaste beleidskader staat en welke wijzigingen de minister heeft aangebracht’’, laat een woordvoerder weten.

,,GS van Noord-Brabant gaan ervan uit dat het proces dat Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis zijn gestart, om een plan van aanpak op te stellen voor een herindeling, gewoon doorgaat. GS zijn en blijven voorstander van één gemeente Land van Cuijk met meer zeggenschap voor wijk- en dorpsraden. De raden van Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis hebben besloten om deze weg in te slaan en brengen daarmee één Land van Cuijk dichterbij.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland