Volledig scherm
Buslijn 99 op het station in Nijmegen. © Tom Hessels

PVV stelt Kamervragen naar aanleiding van overlast in buslijn 99

NIJMEGEN / GRAVE - De laatste maanden zorgen zo’n 25 asielzoekers voor veel overlast op buslijn 99 (Uden - Nijmegen). Reden genoeg voor de PVV om vandaag Kamervragen te stellen aan de minister van Infrastructuur en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.

De twee vragen zijn gesteld door Roy van Aalst en Emiel van Dijk. Ze maken zich zorgen over de overlast van asielzoekers. ‘Kunt u uitleggen waarom dit asieltuig gewoon haar gang kan gaan in ons openbaar vervoer en onze buschauffeurs op laffe wijze kan intimideren en reizigers kan bestelen’, vragen zij aan minister Cora van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol.

Ook vinden ze dat de asielzoekers celstraf verdienen en alvast in voorarrest moeten zitten totdat het proces voltooid is. Dit om ‘de veiligheid van ons personeel in het openbaar vervoer te garanderen.’

Incidenten toegenomen

Enkele tientallen passagiers die bij het asielzoekerscentrum in Grave instappen, veroorzaken al langere tijd problemen. Herman de Gooijer van vervoerder Connexxion, samen met Arriva actief op buslijn 99, zegt dat het aantal incidenten na een relatief rustige zomer flink is toegenomen.

Half februari is er overleg met alle betrokkenen. 

Bekend bij COA

De Gooijer stelt dat een groep van zo’n 25 mensen die bekend zijn bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verantwoordelijk is voor de incidenten.

Anton Masteling van het COA bevestigde eerder dat het om ongeveer 25 mensen gaat, waarbij van 8 onruststokers bekend is dat ze van het azc in Grave afkomstig zijn. Waar de rest vandaan komt, is het COA niet bekend. ,,Als de vervoerders aangifte doen, kan er met de camerabeelden vervolging worden ingesteld.” 

Hoewel Connexxion weet om wie het gaat, is het uit de bus weren van de daders volgens De Gooijer lastig.

Eerder stelde de Brabantse PVV-fractie al vragen aan Provinciale Staten.

Maasland