Volledig scherm
Vrachtverkeer in de Elisabethstraat in Grave. © Theo Peeters

Randweg bij Escharen van de baan

ESCHAREN - In het dorp Escharen kan de vlag uit. Er komt namelijk geen randweg die de provinciale weg de N321 vanuit Cuijk verbindt met de N324 die vanuit Oss naar Grave gaat. De coalitiepartijen LPG en CDA hebben dat in het nieuwe bestuursprogramma voor de komende vier jaar laten opnemen.

,,We gaan geen medewerking verlenen aan een dergelijke randweg’’, bevestigt LPG-fractievoorzitter Astrid Bannink. ,,Een randweg bij Escharen is niet meer dan het verleggen van het probleem.’’

Quote

Dit is voor ons een mooie verrassing. Wat mij betreft gaat hier de vlag uit

Henk Wijdeven, Dorpsraad Escharen

Een weg langs Escharen was een van de mogelijkheden om de huidige drukke Elisabethstraat in Grave te ontlasten. Door die straat denderen nu dagelijks 11.000 voertuigen, waaronder veel zware vrachtwagens. Vooral wanneer er op de A73 of de A50 files ontstaan, en dat is bijna dagelijks, loopt het op de Elisabethstraat helemaal vast.

Daar moet dus een oplossing voor komen. Daar is iedereen het ook wel over eens. Bewoners van die straat trokken anderhalf jaar geleden in deze krant aan de bel. Er volgde in de gemeenteraad van Grave een motie die door zes van de zeven raadsfracties werd ingediend. Daarin werd opgeroepen haast te maken met een oplossing voor de doorgaande weg door Grave.

Handtekeningen

Er werden vijf varianten ontwikkeld, waarvan een randweg bij Escharen er een was. De dorpsraad Escharen Ziet Vooruit zamelde vervolgens handtekeningen in om aan te geven dat het dorp niet zit te wachten op een weg door het Esterse natuurgebied die Escharen ook nog eens van Grave zou afsnijden.

,,Die variant had toch al niet onze voorkeur’’, zegt Bannink. ,,Maar nu hebben we het in ons bestuursakkoord op kunnen nemen.’’
,,Dit is voor ons een mooie verrassing’’, reageert Henk Wijdeven, bestuurslid van de dorpsraad in Escharen. ,,Wat mij betreft gaat hier de vlag uit’’, aldus Wijdeven.

,,Ik kan me voorstellen dat ze in Escharen hier blij mee zijn’’, zegt Bannink. ,,Maar in de Elisabethstraat zullen ze minder gelukkig zijn.’’

Rondweg Haps

Bannink denkt al wel over andere mogelijkheden om de Elisabethstraat te ontlasten. ,,Het mijden van vrachtverkeer op de weg vanuit Cuijk zou al heel veel helpen. Het zou beter zijn wanneer de vrachtwagens over de nieuwe rondweg bij Haps worden geleid’’, legt Bannink een ook al eerder geopperde variant uit.

Volgens Bannink voert wethouder Ben Peters (CDA) al gesprekken met de provincie om tot een snelle oplossing voor de Elisabethstraat te komen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland