Volledig scherm
Bakenbomen langs de Maas. © Ed van Alem

Rijkswaterstaat 'niet negatief' over herplant bakenbomen

GRAVE Rijkswaterstaat staat niet negatief tegenover een herplant van verdwenen 'bakenbomen' langs de Maas. Dat is het resultaat van overleg tussen een aantal Maasgemeenten, de provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat.

Al jaren sneuvelen bakenbomen (die in een rij staan en de grens tussen water en land markeren) omdat Rijkswaterstaat een uitsterfbeleid voert. Oevers van de Maas moesten aantrekkelijker gemaakt worden voor planten en dieren en de bakenbomen hadden hun functie voor de scheepvaart verloren. 

Verzet

Tegen het verdwijnen van de bomen kwam veel verzet. ‘RWS onderkent inmiddels de landschappelijke waarde van bakenbomen en staat niet op voorhand negatief tegenover de herplant of aanplant met/van nieuwe bomen’, laat de gemeente Grave nu weten.

De provincie heeft het initiatief genomen om te komen tot een 'bakenbomenstrategie'. Daarin geven de aangrenzende provincies, gemeenten en Rijkswaterstaat langs de Maas tussen Sambeek in Geertruidenberg aan hoe moet worden omgegaan met de bakenbomen.

Onderhoud

Onder meer moet bekeken worden wie er straks verantwoordelijk is voor de bomen en wie het onderhoud gaat doen. De gemeenteraad van Grave nam eind 2016 een motie aan om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van een regionaal fonds voor verzorging en instandhouding van bakenbomen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland