Volledig scherm
PREMIUM
Omslag van het 'oorlogsdagboek' van de Redemptoristinnen uit Sambeek. © GRATIS

Sint verrast Sambeekse nonnen in Velp

Bevrijding Stap Voor StapAflevering 14 - In Bevrijding Stap Voor Stap zoekt Geurt Franzen naar de gebeurtenissen in september 1944-voorjaar 1945, toen de regio werd bevrijd van de Duitse bezetting en de mensen zware beproevingen moesten doorstaan. Vandaag: 'rooi nonnen' in Velp.

In het Sint Alphonsusklooster in Velp wordt elke dag intens gebeden. Het is er overvol in deze decembermaand 1944. De zusters Redemptoristinnen hebben onderdak verleend aan de zusters van dezelfde congregatie uit Sambeek. 

De Sambeekse zusters, vanwege hun habijten ook wel 'rooi nonnen' genoemd, zijn geëvacueerd. Ze hebben het in Sambeek zwaar te verduren gehad. In de eerste weken na de komst van de geallieerden kwamen ze de kelder van hun klooster aan de Grotestraat nauwelijks uit. 

Ze konden geen kant op. Het grote gebouw kreeg granaat na granaat te verwerken. De vensters sneuvelden, het dak werd zwaar beschadigd en ging lekken, waardoor de keuken al snel onder water stond.

Quote

‘Z. Thecla had de halve hals af en lag te baden in haar bloed’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland