Volledig scherm
Een voorbeeld van een vijzelturbine. © Illustratie FishFlow Innovations

Stroom voor duizend huishoudens door waterkracht in sluis in Grave

GRAVE - De komst van een waterkrachtcentrale in de sluis in de Maas bij Grave is weer een stap dichterbij gekomen.  De vijzelturbine moet stroom voor duizend huishoudens gaan opwekken.

De techniek is er, het stromende water is er ook en de mensen die het willen gaan doen zijn er. ook. Niets lijkt de komst van een waterkrachtcentrale in de Maas bij Grave in de weg te staan.

Niet in de stuw, zoals eerder de bedoeling was, maar in de nu ongebruikte sluis. Onderzoek heeft aangetoond dat de centrale zeker haalbaar is.

Niet uniek

Volledig scherm
Een luchtfoto van de Thompsonbrug over de Maas. Helemaal rechts de twee sluizen, waarvan er een nu niet wordt gebruikt. © Peter Bakker/ANP

,,Een waterkrachtcentrale is in Nederland weliswaar niet uniek, maar komt toch niet echt veel voor”, zegt Michel van Heereveld”, waterbouwkundig ingenieur bij Royal Haskoning. In het riviertje De Dommel ligt bijvoorbeeld al een dergelijke centrale.

,,Nederland is vanwege het geringe verval natuurlijk niet bij uitstek geschikt om gebruik te maken van waterkracht. Daarvoor moet je in de bergen zijn. Maar bij een kunstmatig in stand gehouden verval kan het wel. Al moet je dan wel goed rekening blijven houden met andere gebruikers van het water en het waterbeheer voor bijvoorbeeld de landbouw.”

De gemeente Grave, gemeente Heumen en burgerinitiatieven Burgers Geven Energie en Duurzaam Grave, werken samen bij het project. In de oude sluis kunnen drie vijzelturbines worden aangelegd.

,,Door de sluisdeuren open te zetten, ontstaat er een stroming van water die we kunnen gebruiken voor het opwekken van 3.400 Megawattuur per jaar, goed voor duizend huishoudens. Dat is zo’n 10 procent van het aantal huishoudens in de omgeving van de waterkrachtcentrale.”

Quote

In het histori­sche centrum van Grave kunnen veel mensen geen zonnepane­len leggen, maar ze willen toch iets aan duurzame energie doen.

Peter Linders, Duurzaam Grave

Vergunning tot 2028

 Volgens de huidige planning zou eind volgend jaar met de aanleg van de turbines begonnen kunnen worden. ,,Maar dat hangt natuurlijk ook af van de vergunningen”, legt Peter Linders van Duurzaam Grave uit. 

Verwacht wordt dat Rijkswaterstaat een vergunning afgeeft tot 2028. Linders: ,,Dat heeft ook te maken met de restauratie van de stuw. Daarvan is nog niet bekend wanneer die wordt uitgevoerd. Na 2028 wordt verder gekeken hoe het verder moet de de centrale. De turbines die gebruikt worden zijn verplaatsbaar en herbruikbaar.”

Initiatiefnemer Pim de Ridder: ,,We hopen dat de centrale dan in de oude sluisbak mag blijven liggen. De sluis, gebouwd in de jaren dertig van de vorige eeuw, is een monument en mag bij de renovatie van de stuw niet zomaar afgebroken worden.’’

Hoger rendement dan op de bank

Voor het onlangs opgerichte Duurzaam Grave is de waterkrachtcentrale het eerste grote project. Belangstellenden kunnen investeren in het project.

Linders: ,,Met een hoger rendement dan wanneer het geld op de bank blijft staan. Dat is interessant, omdat in het historische centrum van Grave veel mensen geen zonnepanelen kunnen leggen, maar toch iets aan duurzame energie willen doen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland