Volledig scherm
Een supermarkt van de Albert Heijn. © GinoPress B.V.

Supermarkten Grave mogen op zondag de deuren al om 09.00 uur openen

GRAVE - Het is in Grave binnenkort mogelijk om op zondagen vroeger naar de supermarkt te gaan om bijvoorbeeld verse broodjes te halen voor het ontbijt.

De gemeente wil de regels aanpassen, waardoor de grutters om 09.00 uur de deuren voor het winkelend publiek mogen openen. Dat is althans het voorstel van wethouder Anja Henisch.

Henisch komt daarmee tegemoet aan de wensen van de Graafse supermarkten die de gemeente hebben gevraagd de winkeltijdenwet in de gemeente aan te passen. Formeel mogen de supermarkten nu op zondag pas om 12.00 uur open. Niet dat ze zich daar iets van aantrekken. De winkels openen nu al om 10.00 uur de deuren.

Handhaving

Eigenlijk moeten winkels iedere keer dat ze eerder openen dan de toegestane tijd van 12.00 uur daar een ontheffing voor aanvragen. Maar dat wordt niet gedaan. Van handhaving van de huidige regels is eveneens geen sprake.

Volgens Henisch zijn er geen bezwaren de regels aan te passen. ,,Er zijn van omwonenden van de supermarkten geen klachten gekomen over het feit dat de winkels nu al om 10.00 uur openen. Volgens de wet mogen winkels al om 08.00 uur in de ochtend open. Maar dat lijkt me niet wenselijk. Daarom is het goed de openingstijden in Grave op 09.00 uur te stellen.''

Het lijkt erop dat de gemeenteraad akkoord zal gaan met het voorstel. Al moet volgens Rob Bannink (VVD) wel worden vastgelegd dat het laden en lossen van vrachtwagens niet voor 09.00 uur zal gebeuren.

Zondagsrust

Hanneke Jacobs (D66) benadrukt dat als nu 09.00 uur wordt afgesproken de winkels zich daar dan wel aan moeten houden en niet net als nu toch gewoon eerder opengaan.

Wethouder Henisch laat weten dat een brief van de Nederlandse vereniging ter bevordering van de zondagsrust niet in de overwegingen zijn meegenomen.

Overigens is een openingstijdstip van 09.00 uur niet eens de vroegste in de regio. Onder meer de Jumbo in Cuijk opent op zondagen om 08.00 uur de deuren voor de vroege vogels.

Volledig scherm
© eigen foto
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland