Grave raakt ingesloten door de nieuwe gemeente Land van Cuijk.
Volledig scherm
Grave raakt ingesloten door de nieuwe gemeente Land van Cuijk. © Infographic Marcel, Kuster

Uitstel voor Grave is een illusie: ‘Herindeling tot gemeente land van Cuijk per 1 januari 2022 een feit'

CUIJK -  De herindeling van de gemeenten Cuijk, Boxmeer, Sint Anthonis en sinds afgelopen donderdag formeel aangevuld met de gemeente Mill en Sint Hubert moet met ingang van de al eerder geplande datum van 1 januari 2022 een feit zijn.

Dat laten de vier gemeenten in een persbericht weten. Daarmee blijkt de hoop van de LPG in Grave voor een uitstel van de fusie een illusie. In de discussie in Grave aan te laten sluiten bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk zei LPG-fractievoorzitter Astrid Bannink dat ze verwacht dat aansluiten in 2023 ook nog wel kan. Burgemeester Lex Roolvink werd verzocht te onderzoeken of er een jaar uitstel van de fusie kon komen. 

Maar dat uitstel komt er dus niet. ‘Uitgangspunt voor de huidige partners is dat de herindeling van tenminste deze vier gemeenten per 1 januari 2022 een feit is', staat in het bericht dat zaterdagmiddag is verspreid. 

Herindelingsontwerp

Op 26 maart zullen de vier gemeenteraden een zogenaamd herindelingsontwerp vaststellen. Dan treedt opnieuw een termijn van acht weken in werking waarin inwoners en buurgemeenten hun zienswijze mogen geven op dit voornemen tot herindeling van deze vier gemeenten. 

Hieruit volgt het herindelingsadvies. Als alles volgens planning verloopt zullen de vier raden op 24 juni 2020 het herindelingsadvies vaststellen, dat wordt voorgelegd aan de provincie en dan achtereenvolgens aan het Ministerie van BZK, de Raad van State, de Tweede en tot slot de Eerste Kamer. In november 2021 vinden dan de herindelingsverkiezingen plaats voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland