Volledig scherm
De Graafse scheepswerf werd gecontroleerd door verschillende diensten. Bij een eerdere controle zijn onrechtmatigheden geconstateerd. © Ed van Alem

‘Veel overlast bij scheepswerf in Grave’ mogelijk reden voor controles

GRAVE - Klachten van omwonenden over geluid, mogelijke illegale bewoning en mogelijke gevaarlijke situaties. Dat waren de reden om twee weken geleden controles uit te voeren bij de scheepswerf aan de Maaskade in Grave. Resultaten van die inval door diverse overheidsinstanties zijn er echter nog niet. De gemeente laat dat weten in een memo naar aanleiding van vragen van de Lokale Partij Grave (LPG).

.

Wat er precies tijdens de controle op 29 maart is aangetroffen, kan de gemeente niet aangeven. ‘Op dit moment zijn diverse diensten bezig met het in beeld brengen van de bevindingen.’ Maar, wordt er aan toegevoegd: ‘Tijdens de controle heeft iedere controlerende instantie in meer of mindere mate overtredingen geconstateerd.’

Aanleiding waren klachten uit de omgeving. ‘Vanaf januari vorig jaar kregen wij al klachten van omwonenden’, laat de gemeente weten. Er werd onder meer een geluidsmeter geplaatst.

Tijdens de grootscheepse controle keek de brandweer naar de brandveiligheidsvoorschriften en de opslag van gevaarlijke stoffen. Rijkswaterstaat keek naar afvallozing door aanwezige schepen, terwijl er ook werd gekeken naar arbeidsmarktfraude en de bouwvoorschriften.

Volledig scherm
De Graafse scheepswerf werd gecontroleerd door verschillende diensten. Bij een eerdere controle zijn onrechtmatigheden geconstateerd. © Ed van Alem

Verhuurd

Volgens de gemeente wordt Rob van Kessel van de in 2012 failliet gegane Scheepswerf bv, als verhuurder, verantwoordelijk gehouden voor de inrichting van de werf en voor het naleven van de verleende omgevingsvergunning en de daaraan verbonden voorschriften. Van Kessel verhuurt de werf aan Arma Steel Works BV. Tevens zijn er andere bedrijven, vooral onderaannemers van Arma Steel, op het terrein aan het werk.

Rob van Kessel reageert verbaasd: ,,Ik ben toch niet verantwoordelijk voor het personeel van de bedrijven die ruimte huren en voor de schepen die er liggen?”

Altijd wel wat

Volgens Van Kessel is er bij zijn bedrijf 3D Ship Engineering BV tijdens de controle van twee weken geleden niets onreglementairs aangetroffen. ,,Daar heb ik bericht over ontvangen. Maar de andere bedrijven hebben nog niets gehoord”, aldus Van Kessel. ,,Maar ach, natuurlijk wordt er altijd wel wat gevonden.”

Van Kessel is ook verbaasd over de klachten die er kennelijk van omwonenden zijn geweest. ,,Ik snap wel dat er af en toe overlast is. Er zit hier toch een werf dicht bij woningen. Het wordt er voor een werf op deze plek ook niet makkelijker op. ,,De milieunormen worden steeds strenger. Maar het is dan jammer dat er nog nooit iemand met klachten bij ons is geweest.”

Volledig scherm
De Graafse scheepswerf werd gecontroleerd door verschillende diensten. Bij een eerdere controle zijn onrechtmatigheden geconstateerd. © Ed van Alem

Bouw woningen

Volgens Van Kessel is de oplossing voor de overlast eenvoudig: ,,Bouw op de plek van de werf woningen. De plannen zijn er, maar het schiet allemaal nog niet op”, zegt hij. Projectontwikkelaar Kalliste uit Nieuwegein richt zich op de mogelijke woningbouwontwikkeling op de plek van de Graafse werf.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland