Volledig scherm
Een voetbalwedstrijd op sportpark Kranenhof. © Theo Peeters

Vernieuwing van Sportpark Kranenhof is een half jaar vertraagd

GRAVE - De Graafse voetballers en hockeyers kunnen pas na de winterstop van 2020-2021 terecht op het vernieuwde sportpark Kranenhof. Doordat de gemeente Grave later geld beschikbaar stelde dan gepland, loopt de verbouwing vertraging op.

De plannen voorzien in een sportpark met natuurgrasvelden, kunstgrasvelden én een nieuwe duurzame sportkantine. De kosten bedragen 7.426.053 euro. Hiervoor krijgt het wedstrijdveld ledverlichting, ligt het dak van de kantine vol met zonnepanelen, komt er een waterpompinstallatie en zitten sporters op meubilair van gerecyclede materialen.

Veertig jaar subsidie

Het grote probleem is geld. De voetbalclub EGS (Estria, SCV'58 en GVV'57) en HockeyClub Grave kunnen niet zelf de 7 miljoen euro bij elkaar krijgen. Meer dan de helft, ruim 4 miljoen, wordt betaald door de gemeente Grave. Veertig jaar subsidie wordt in één keer op de bankrekening gestort.

De raad besloot dit 16 september 2019. Dit is echter veel later dan gepland, want eigenlijk zou het besluit al op 12 februari vallen. Althans, daar ging de organisatie van Sportpark Kranenhof van uit.

Maar toen waren er te veel bedenkingen, met name over de financiën en de risico's die Grave liep. De sportclubs en de gemeente zitten door deze deal ruim veertig jaar lang aan elkaar vast. En wat als bijvoorbeeld de sponsoring tegenvalt, de exploitatie niet is zoals verwacht, er minder leden zijn dan nu wordt aangenomen, de bouwkosten hoger uitvallen? 

Groen licht

Uiteindelijk ging Grave, ruim zeven maanden later, overstag en kwam er groen licht voor het sportpark. Slecht nieuws voor de planning, die door het late besluit maanden achterloopt op schema. Een vernieuwd sportpark opleveren in de zomer van 2020 werd een onbegonnen zaak. Vooral omdat de sloopwerkzaamheden pas in mei 2020 kunnen beginnen.

Dit heeft overigens geen gevolgen voor de fusie van Estria, SCV'58 en GVV'57. Hun nieuwe club EGS start gewoon aankomende zomer. Zij kunnen blijven sporten op Kranenhof. En in geval van nood liggen de voetbalvelden van GVV'57 klaar voor gebruik.

Maasland