Volledig scherm
Het gebouw van De Sprankel mag voorlopig nog niet gesloopt worden. © dg

Vleermuizen staan sloop De Sprankel in de weg

GRAVE - De sloop van het leegstaande schoolgebouw van basisschool De Sprankel in Grave moet nog even wachten. Er zitten vleermuizen in het pand. Die beschermde diersoort moet eerst verhuizen.

Het was de bedoeling dat de school snel gesloopt zou worden. De Sprankel heeft inmiddels zijn intrek genomen in het verderop gelegen IKC De Graaff. Het lege pand staat voor een belangrijk deel verscholen achter struiken en bomen. De afgelopen periode is er al overlast door hangjongeren geweest en sneuvelden er ruiten.

Volledig scherm
Vleermuis © Natuurmonumenten

Om de overlast tegen te gaan zijn inmiddels maatregelen getroffen. ,,Er zijn enkele malen stenen door de ruiten gegooid’’, bevestigt een woordvoerder van de gemeente Grave. ,,Het bedrijf dat het leegstaande gebouw in de gaten houdt is toen gealarmeerd. Inmiddels zijn er vaker controlerondes rond het schoolgebouw. De beheerder heeft de indruk dat het nu rustig is.’’

De komende week worden de eerste maatregelen getroffen om de vleermuizen weg te krijgen.

,,Om hoeveel dieren het gaat is niet precies bekend’’, zegt de woordvoerder van de gemeente. ,,In het kader van de Flora en Faunawet wordt medio september het onderzoek naar de aanwezigheid van de vleermuizen afgerond. Hieruit volgt een plan van aanpak. Hierop vooruitlopend worden volgende week, in de nabije omgeving van de school, acht vleermuizenkasten opgehangen. Daar kunnen de dieren dan (nieuw) onderdak vinden.’’

Op de plek van de Sprankel aan de Essinklaan moeten woningen gebouwd worden. Wat er precies gebouwd gaat worden, is nog niet bekend. Projectontwikkelaars kunnen bij de gemeente plannen en ideeën indienen.

Het gebouw van Hartenaas, dat net als De Sprankel naar De Graaff is gegaan, zal niet worden gesloopt. Het pand, dat pas 17 jaar oud is, is verkocht aan de Mosa-groep, een samenwerkingsverband van de schoolbesturen Optimus primair onderwijs, Invitare openbaar onderwijs, Peelraam, Primair, het Nut, Oeverwal en SPOM.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland