De Indië Herdenking in Grave, maandag. Evy de Wit en Louis Lefeu leggen een krans.
Volledig scherm
PREMIUM
De Indië Herdenking in Grave, maandag. Evy de Wit en Louis Lefeu leggen een krans. © Ed van Alem

Waarom juist Grave tegenwoordig wel een eigen herdenking heeft voor de bezetting van Nederlands-Indië

GRAVE - Grave heeft reden genoeg voor een eigen herdenking van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië. Maar pas de laatste jaren wordt duidelijk waarom. ,,Tijd voor een eigen straat.”

2 reacties

 • G.B.A.W. Keijzers

  1 maand geleden
  Zonder verleden is er geen heden en ook geen toekomst.
 • Japie lamers

  1 maand geleden
  Vergeet het verleden en verder met het heden.
 1. Ad Jansen (97) was hospik in Nederlands-Indië: ‘Nederland heeft een lelijke geschiedenis, maar de meerderheid heeft zich niet misdragen’
  Play
  PREMIUM
  Met video

  Ad Jansen (97) was hospik in Nederlands-In­dië: ‘Nederland heeft een lelijke geschiede­nis, maar de meerder­heid heeft zich niet misdragen’

  ARNHEM –Na het uitroepen de onafhankelijkheid van Indonesië̈ trokken moordbendes door de uiteengevallen Nederlandse kolonie. Maandag is de Nationale Herdenking voor alle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Veteraan hospik bij de mariniersbrigade, Ad Jansen (97), denkt en praat nog veel over die inmiddels omstreden verklaarde oorlog. ,,Je kunt eindeloos twisten over de rechtvaardigheid ervan.”
 2. Indische jongeren voelen eindelijk beetje erkenning: ‘Pas schoolboeken aan, vertel verzwegen verhaal’
  PREMIUM

  Indische jongeren voelen eindelijk beetje erkenning: ‘Pas schoolboe­ken aan, vertel verzwegen verhaal’

  Voor het eerst is maandagavond de ‘Nationale Herdenking 15 augustus’ in Den Haag ’s avonds live op televisie te zien, op primetime. Op die dag herdenken jong en oud het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Jongeren met Indische en Molukse wortels voelen eindelijk een beetje erkenning voor hun lang verzwegen geschiedenis, maar er is wat hen betreft nog méér nodig. ‘Ik zou graag zien dat deze herdenking dezelfde status krijgt als de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam’.