Campagne spandoek van Ben Litjens
Volledig scherm
PREMIUM
Campagne spandoek van Ben Litjens © Ed van Alem

Wat doet Big Ben? Zorgt hij vanavond voor duidelijkheid over de Graafse toekomst?

GRAVE - Ben Litjens is the man to watch in Grave: vandaag kan zijn stem de doorslag geven in de discussie over de toekomst van een zelfstandig Grave. Twee keer werd een beslissing uitgesteld bij 7-7: Litjens was ziek. Als hij nu wéér thuis blijft, heeft dat grote gevolgen.

Waar gaat dit ook alweer over?
Blijft Grave zelfstandig of sluit ze in 2021 aan bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk? Deze vraag speelt al jaren en nog meer sinds het referendum in Mill. Hier stemde een overgrote meerderheid van de stemmer (75 procent) tegen zelfstandigheid. 

Deze uitslag zette druk op de Graafse gemeenteraad. Er komt een referendum. En sneller dan gepland. Daar is iedere partij het mee eens. Maar over de datum is onenigheid. De helft van de raadsleden willen het op 18 maart houden. De andere helft op 14 mei. Het verschil? Op 14 mei kan Grave pas in 2026 aansluiten, mits Grave wil fuseren. Alle druk ligt op Ben Litjens. Zijn stem zorgt ervoor er eindelijk duidelijkheid komt.

Een woonhuis op het terrein van Ben Litjens
Volledig scherm
Een woonhuis op het terrein van Ben Litjens © Ed van Alem

Wie is Ben Litjens?
Je kent Ben Litjens misschien als je ooit op zoek was naar een berg waaltjes voor in de tuin of een rits tegels om de stoep mee te bestraten. Hij handelt namelijk in stenen, en die staan in stapels zo hoog dat je er niet omheen kunt.

Om die reden zou je hem ook kunnen kennen uit de krantenkolommen: want Litjens levert als zo’n veertig jaar strijd over de gevolgen van het bestemmingsplan voor zijn handel aan de Graafschedijk in Escharen. Ben Litjens is een reusachtige maar zachtmoedige man die vroeger varkensboer was. Jacques Leurs haalde big Ben in 2010 naar zijn politieke partij Keerpunt 2010.

Hoe zit het met Keerpunt 2010?
Ben Litjens is het enige raadslid namens Keerpunt 2010. Maar dat was na de verkiezingen in 2018 niet zo. Keerpunt had twee zetels gewonnen.

Behalve Litjens zou Hennie Bongers Keerpunt-raadslid worden. Maar Bongers stapte in mei 2018 na onenigheid uit de partij. Samen met hem vertrok een groot deel van de partijgenoten.

Ook voormalig raadslid Nel Schuts stapte op. Voorzitter Jacques Leurs liet vorige raadsvergadering al weten moeite te hebben met het eigenzinnige gedrag van zijn fractievoorzitter.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland