Grave: 30-01-2020; DG_Foto./GemeenteraadFoto: Ed van Alem
Volledig scherm
Grave: 30-01-2020; DG_Foto./GemeenteraadFoto: Ed van Alem © Ed van Alem

Wethouder Ben Peters vertrekt na aandringen van zijn eigen partij

updateGRAVE - Wethouder Ben Peters is vanavond opgestapt als wethouder in Grave. Dit op aandringen van zijn partij CDA. Zij zijn het niet eens met de uitslag over het Graafs referendum, dat uiteindelijk 14 mei wordt gehouden. 

Peters heeft via een brief zijn eigen ontslag ingediend.

Zijn ontslag werd aangekondigd door fractievoorzitter Alex van Megen. ,,Het CDA is tot de conclusie gekomen dat we onze wethouder terugtrekken uit de coalitie.’’ 

Geen samenwerking

Het CDA is van mening dat de raad vanavond niet samen tot één besluit is gekomen. De partijen VPG, D66, CDA en Liberaal Land van Cuijk stonden haaks tegenover LPG, VVD en Keerpunt 2010, terwijl beide kampen een referendum op 14 mei willen. 

Het probleem zit hem in de mogelijke aansluiting in het Land van Cuijk. De eerste vier partijen willen op alleen instemmen als Grave op 1 januari 2022 kan aansluiten bij het Land van Cuijk. Deze zekerheid is vanavond afgewezen.

Als de opiniepeiling in mei is geweest en de bevolking wil aansluiting, dan gaat de gemeenteraad een zienswijze indienen. Dit betekent dat Grave in de fusieplannen van het Land van Cuijk wordt opgenomen. Om dit te kunnen doen moet de minister toestemming geven. Komt deze toestemming er niet, dan sluit Grave aan in 2026.

De tweedeling

Het ontslag van wethouder Ben Peters kwam niet helemaal onverwachts. Eerder op de avond liet Alex van Megen al weten dat zijn partij zich beraadde ‘op onze positie binnen en ten opzichte van het college.’ Dit werd uiteindelijk het terugtreden van de wethouder. 

Ben Peters begon gelijk na de bekendmaking van zijn aftreden met het voorlezen van zijn ontslagbrief: ,,Er wordt een politieke keuze gemaakt die ik diep betreur’’, zei wethouder Ben Peters. ,,In bijna twee jaar wethouderschap ben ik nog meer overtuigd geraakt van de kansen die de gemeente Grave in de komende jaren zou kunnen benutten.’’

In zijn afscheidsrede vertelde hij over alle nieuwbouwprojecten en nog meer moois wat Grave te bieden heeft. Zoals de monumentale binnenstad, de herontwikkeling van Prinsenstal en het deltaplan van de rivieren. Hij vat het samen: ,,Grave heeft de regio iets te bieden. Ik wens Grave een bestuur toe dat de kansen willen grijpen.’’

Toekomst?

Het is nog niet bekend wat er nu gaat gebeuren met de coalitie en gemeenteraad van Grave. Vorige maand verbrak de grootste partij LPG het vertrouwen in coalitiepartner CDA. Dit zorgde voor een breuk in het college, maar de coalitie met twee wethouders van LPG en één van CDA bleef behouden. Tot vanavond.

‘Het ga jullie goed’

Ook bedankt hij de ambtenaren met wie hij de afgelopen twee jaar heeft samengewerkt. ,,Ik heb veel van ze  geleerd en dit heeft mijn leven zeer verrijkt. Een ervaring die niemand mij meer afpakt en die iedere keer weer energie gegeven om ook in moeilijke situaties koers te houden.’’

Hij sloot af met: ,,Jammer dat hier het mooiste avontuur van mijn leven eindigt. Het ga jullie goed.’’

Maasland