Volledig scherm
Inleveren groenafval bij de milieustraat kost geld. © Wilco van Driessen

Wie betaalt er voor het groenafval? Grave moet terug naar de onderhandelingstafel

GRAVE - De Graafse wethouder Ben Peters moet opnieuw naar de onderhandelingstafel van de Bestuurscommissie Afval (BCA). Peters wordt door de gemeenteraad op pad gestuurd om te zorgen dat het wegbrengen van groenafval weer gratis wordt.

Sinds 1 augustus moet voor het wegbrengen van groenafval betaald worden. In eerste instantie was dat 7,50 euro per halve kuub. Later is dat, na de nodige protesten uit de politiek en de bevolking, bijgesteld naar 7,50 euro voor twee kuub.

Zomer

Tijdens de laatste bijeenkomst van de BCA waren drie van de zes aangesloten gemeenten vóór betalen van groenafval, drie tegen. Grave behoorde tot de voorstemmers. In die vergadering werd uiteindelijk een compromis afgesproken: inwoners van het Land van Cuijk en Boekel moeten blijven betalen als ze groenafval naar de milieustraat brengen, maar die regel wordt voor de zomer geëvalueerd. Peters: ,,Dan kan dus ook besloten dat het afgeschaft wordt.” De gemeenteraad van Grave wil daar niet op wachten. Op initiatief van Hennie Bongers van Liberaal Land van Cuijk werd vorige week een motie daarover aangenomen. ,,Ik zal de wens van de gemeenteraad overbrengen”, zegt wethouder Peters.

Flatje

Of dat betekent dat de maatregel nu al wordt teruggedraaid weet Peters niet. ,,Maar”, waarschuwt hij, ,,Het verwerken van groenafval kost geld. Ik sta zelf op het standpunt dat de vervuiler betaalt. Zou je de kosten voor het verwerken van groen afval in bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing onderbrengen, dan zou dat betekenen dat ook mensen die op een flatje wonen daar aan meebetalen.”

,,Het is belangrijk dat de komende tijd gekeken wordt naar de effecten van de maatregel”, zegt Peters. ,,Wordt er nu groenafval gedumpt in de natuur? Gaan mensen de gft-bak meer gebruiken? Of wordt er meer gecomposteerd in de tuin?”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland