Bewoners in de ‘houtgreep’: de kachel als splijtzwam in een keurige straat in Dieren

Meetonderzoek Het Schone OostenIn veel buurten hebben bewoners last van rook uit houtkachels en van vuurkorven, nog meer nu we in coronatijd veel thuis zitten. Hoe groot is de overlast echt? En hoe los je het op? Verslag uit zo’n verdeeld buurtje in Dieren. Waar houtstokers en klagers daarover in gewapende vrede leven. De ergernissen lopen er op. Net als de luchtvervuiling, blijkt uit eigen metingen van deze krant.

19 reacties

 • Charles Wit

  7 maanden geleden
  @Hennie Brouwer De uitstoot van een uur kachel stoken is ongeveer gelijk aan 300km auto rijden. Leg me eens uit hoe dat erger is? En over Duitsland en de alpen landen; lees jij de lokale kranten daar? Want dit is altijd iets wat daar in staat, niet echt de landelijke kranten. Plus staat er duidelijke kritiek op de Duitstalige wikipagina, inclusief verwijzingen naar duidelijke bronnen.
 • Robert Baars

  7 maanden geleden
  Een lastige / gevoelige discussie. Verdraagzaamheid / begrip / rekening houden met elkaar werkt twee kanten op. 'Gewoon' de kachel niet meer aan of verbieden zoals hier geopperd wordt is eenrichtingsverkeer. En waar leg je de grens? Vuurkorf? Tuinfakkel? Barbecue? Paasvuur? Biomassa centrale? En als je hem verder doortrekt naar andere co2 en fijnstof uitstotende items: (vlieg)reizen, autorijden, vleeseten etc. etc. Mijn inziens kun je niet het een verbieden en het andere blijven toestaan..
 • Benno Kuipers

  7 maanden geleden
  Een groot probleem is aangekaart. Net als vroeger bij het roken van tabak. Wet en regelgeving was nodig om de volksgezondheid te beschermen. Op sociaal vlak gebeurt een en ander wanneer we dit probleem bespreekbaar maken. Jammer dat stokers hier niet mee om kunnen gaan. Waar is verdraagzaamheid?
 • Peter Schuurstra

  7 maanden geleden
  @HenniePiek Het heeft niets met politieke kleur te maken, maar er dus ook geen politiek item van door te suggereren dat aanhangers van partij X vooral houtstokers zijn. In mijn omgeving komen de stokers uit alle geledingen van de bevolking, en allemaal hebben ze voor hun gevoel valide argumenten waarom houtstook een goed idee is. Het argument van overlast wuiven ze weg; 'die ene keer dat wij de kachel aan hebben'.
 • Hennie Brouwer

  7 maanden geleden
  Wij wonen in een straat waar vrijwel iedereen een houtkachel heeft. Wij zeuren niet. We gunnen elkaar het kacheltje. Het probleem zit in grotendeels het verkeerd stoken van het hout. Goed gedroogd hout is van belang. Het lijkt nu op een complete hetze uit te draaien tegen de kachelstokers onder aanvoering van de media. Uitlaatgassen en biomassacentrales zijn veel kwalijker qua uitstoot. In Duitsland/Alpen stookt vrijwel iedereen. Lees je nooit iets over. Vind het typisch Nederlands om te klagen