Een protest tegen glyfosaat bij de Europese Commissie.
Volledig scherm
Een protest tegen glyfosaat bij de Europese Commissie. © BELGAONTHESPOT

Gezondheidsraad: ‘Bescherm telers en omwonenden, verminder uit voorzorg gebruik landbouwgif’

DEN HAAG - Het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen moet teruggedrongen worden, vooral om telers en omwonenden van landbouwpercelen te beschermen. Onderzoek zal nooit alle risico’s kunnen uitsluiten, zegt de Gezondheidsraad in een advies aan de regering. „De raad adviseert daarom voorzorg toe te passen.” 

4 reacties

 • moi

  2 jaar geleden
  Veel landen is glyfosaat al verboden, zoals Frankrijk en Oostenrijk. Nederland koploper? Ja, in gebruik van de rommel.
 • Vlierefluiter

  2 jaar geleden
  Valt flink tegen. Ja voor het publiek klinkt dit heel beschaafd, maar in werkelijkheid is NL koploper gebruik bestrijdingsmiddelen per ha. Dat komt omdat wij veel intensieve en dure teelten hebben.
 • Ieperen

  2 jaar geleden
  Voor zover ik weet wordt er in Nederland volop gebruik gemaakt van glyfosaat ( behalve de biologische teelt) en heeft Nederland het gebruik hiervan nog voor 5 jaar toegestaan.  Volgens berichten in de media hebben wij  vrijwel allemaal glyfosaat in ons lichaam.  
 • Kerstens

  2 jaar geleden
  Wel mooi om te zien zien dat in NL er erg voorzichtig word omgegaan met gewasbeschermings middelen. Terwijl er in de ons omingende landen (B /F) er veel meer mogelijk is. Nog mar niet te spreken over de VS, waar glyfosaat standaard wordt gebuikt in de soya en (GMO) mais teelt. Nu maar hopen dat deze producten niet ons land bereiken en in onze kringloop komen. Want hier in NL jagen we de boeren het land uit. Uiteindelijk moeten we producten ergens anders kopen waar niet volgens de NL-se wetgeving geproduceerd hoeft te worden. Ook wil de consument zeker niet meer betalen voor levensmiddelen.