Een medewerker van een asbestsaneringsbedrijf verwijdert asbest.
Volledig scherm
PREMIUM
Een medewerker van een asbestsaneringsbedrijf verwijdert asbest. © ANP XTRA

Huizenbezitters laten asbestdak lekker liggen: ‘Ik moet een probleem oplossen dat de overheid heeft veroorzaakt’

Het Schone OostenDEVENTER / NIJMEGEN – Het asbestbeleid van de Rijksoverheid krijgt de wind van voren van particulieren, saneerders en de wetenschap. Sinds het verbod op asbestdaken per 2024 vorig jaar sneuvelde, probeert de overheid particulieren met een asbestdak over te halen tot saneren met een lening. Maar daar lopen de particulieren niet warm voor. Asbestsaneerders zien daardoor hun klussen verdampen.

9 reacties

 • OttoAbetz

  1 jaar geleden
  Heb inderdaad het idee dat die opslag veel gevaarlijker is dan dat het asbest onaangetast op een dak ligt
 • Stekelbaars

  1 jaar geleden
  Ik weet niet hoe het tegenwoordig zit. Maar 15-20 jaar geleden ging het verpakt op het stort bij de ARN in Weurt. Daar werd dan weer afval overheen gegooid.
 • Ger Ra

  1 jaar geleden
  Veel asbest dat is gesaneerd ligt tientallen meters hoog opgeslagen bij de stort aan de Doesburgseweg in Zevenaar, dit ligt er al jaren zonder dat er iets mee gebeurd. Eenzelfde gebeurt met het “recyclen” van kunstgras. Bedrijven verdienen er kapitalen aan. En als de gemeente ziet dat het zo niet meer gaat gaan bedrijven failliet zodat de burger voor de kosten opdraait. Zie programma Zembla over kunstgras!
 • Wees

  1 jaar geleden
  Er wordt een hoop geld voor gevraagd en vervolgens houdt het saneren in dat de asbest gestort word op een vuilnisbelt. Wie word hier beter van? 
 • Wally

  1 jaar geleden
  Als particulieren zelf hun dak hadden mogen opruimen, al was het meer dan 35 m2, dan was er al heel veel meer opgeruimd. Nu kost het al minstens 200 euro voor een inventarisatierapport, terwijl een blind paard kan zien dat het asbest is. 1000 euro startkosten, samen minimaal 1200 euro. Voor dat geld kan hij zo,n 4000 kg, ongeveer 400m2 storten. Zeg dat hij 100m2 heeft, kost storten circa 300 euro. Heeft hij nog 900 euro voor een nieuw dak. Is wel niet genoeg, maar via een saneerder is hij minimaal 10000euro kwijt.
 1. Milieucriminelen komen te makkelijk weg, zegt OM: ‘Voor grote bedrijven stelt duizenden euro's boete niks voor’
  PREMIUM

  Milieucri­mi­ne­len komen te makkelijk weg, zegt OM: ‘Voor grote bedrijven stelt duizenden euro's boete niks voor’

  Verdachten van ernstige incidenten met milieuverontreiniging komen nog te vaak weg met een lichte straf. Dat zegt landelijk coördinerend milieuofficier Rob de Rijck van het Functioneel Parket, een onderdeel van het Openbaar Ministerie. Volgens hem gebeurt het nog te vaak dat ‘straffen bij zware milieudelicten niet recht doen aan de ernst van de criminaliteit’.